Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att medicinen skickas än att vi sjuka måste resa

Annons

Jag har pratat med dig på telefon och sett och hört dina svar på cancerpatienters klagomål och önskemål i TV 1 samt TV 4, där du dessutom inkompetensförklarar dina medarbetare i Hudiksvall (dom kan heller inte förstå varför vi inte kan få vår behandling i Hudiksvall).

Carina Lundgren har bestämt att vi cancerpatienter MÅSTE åka till Gävle under en treveckorsperiod under helgerna. Du skyller på logistik och att provtagning inte kan ske säkert.

Detta vet du säkert numera, att detta är bara flumprat. Du har dessutom inte lyckats förklara vad du menar trots att du har haft många tillfällen, ingen av oss patienter eller personal förstår vad du menar.

Du menar på fullt allvar att det är säkrare för mig att åka taxi till Gävle, än att sända min medicin till Hudiksvall. Skyll inte på apoteket, medicinen ska ju blandas i båda fallen. Lämna över chefskapet till någon som vet något om vård av patienter som många gånger har en begränsad tid kvar har i livet.

Har du den blekaste aning om hur resor på 20–35 mil och behandling kostar oss i både tid och ork? Ingen av oss kan betraktas som stark. Visa lite kurage UPPÅT i hierarkin och ändra ditt beslut eller boka in en tid i mitten på nästa vecka och kom upp till Hudiksvall och förklara dig. Vi är många som vill träffa dig.

PS. Det går buss eller X 2000, du är kanske inte infektionskänslig. DS.

Arne Oskarsson, Enånger

Svar direkt:

Jag håller med dig Arne om att det finns en nackdel med hur vi löser cytostatikabehandlingen under veckorna runt jul och nyår. Patienter som redan befinner sig i ett utsatt läge måste åka till Gävle för sin behandling. Jag kan också förstå våra medarbetares reaktion i Hudiksvall. Vi står alla patienterna nära och ser naturligtvis patientens situation och besväret som detta ger. Däremot är det viktigast för oss att kunna garantera patientsäkerheten. Det tror jag också att du som patient tycker är viktigt. Vi kan säkerställa att du får rätt dosering och behandling genom att lägga verksamheten i Gävle under veckorna runt jul- och nyår.

Det inte själva utförandet av behandlingen som är den svaga länken under jul- och nyårshelgen. Det är hela kedjan av blodprover, ordination och dosering som måste göras inför behandlingen och att allt ska göras inom en viss tid. Du menar att jag skyller på logistiken och jag ska därför övergripande försöka förklara hur logistiken ser ut.

När du tagit blodprovet fraktas det till labb för analys. Proven tar olika lång tid att analysera. Labb förmedlar provsvaren till sjuksköterskorna på cytostatikamottagningen. Därefter gör läkaren en ordination.

Ordinationen sänds till apoteket som ställer i ordning behandlingen och skickar den till behandlingsenheten för att ges dagen efter. Detta måste ske inom en viss fastställd tid från det att blodprovet togs för att ordinationen ska gälla. I Bollnäs sköter behandlingsenheten hela denna kedja och de gör dessutom själva bokningen för patienten. I Hudiksvall har man valt att endast ge själva behandlingen, resten sköts från Gävle.

Du och våra andra patienter riskerar att inte få sin behandling i tid under jul och nyår. Många delar ska fungera tillsammans och det blir extra sårbart när det är många röda dagar som splittrar veckorna. Därför måste vi säkerställa att blodprov, ordination, dosering och behandling sker samlat på ett och samma ställe. Jag kan lugna dig på punkten som gäller infektionskänslighet. När det är dags för din och andra patienters behandling så sker den när blodvärdena är som bäst, annars skulle det inte gå att ge behandling alls.

Carin Lundgren

vårdenhetschef, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons