Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beckmans bristande kunskaper i rovdjursfrågan

/
  • Beckman anger vidare att det enligt inventeringar finns 400 vargar i landet, men även här har han fel, skriver Anders Ekholm. Vargarna på bilden finns på Järvzoo.

Annons

I en interpellation i Riksdagen, med rubriken ”Antalet vargar i Sverige” och i lokala medier, uppvisar Lars Beckman, M, bristande kunskaper i rovdjursförvaltning och förståelsen för adaptiv, lärande förvaltning.

Med frenesi hävdar han att gynnsam bevarandestatus för varg är 170-270 individer och hänvisar till vargforskarnas minsta livskraftiga population om 100 individer.

Vad han inte har förstått är att dessa beräkningar bygger på att populationen inte är inavlad, vilket både forskarna och Naturvårdsverket var väl medvetna om.

I själva verket är vår vargstam gravt inavlad och som i dag i genomsnitt nästan motsvarar avkomman från helsyskon.

Ingen, inte ens Moderaterna och Lars Beckman, bör kunna hävda att denna inavelsgrad är gynnsam för vargen och det var skälet till att Naturvårdsverket, efter kritik från två tunga oberoende forskargrupper, beslutade att minsta nivå ska vara 300 vargar. Detta dock under förutsättning av ett inflöde av reproducerande vargar från det finsk-ryska beståndet, vilket inte sker i någon nämnvärd utsträckning.

Naturvårdsverket har vidare angett att det måste finnas en god marginal över denna nivå för att inte äventyra att miniminivån underskrids.

Beckman anger vidare att det enligt inventeringar finns 400 vargar i landet, men även här har han fel. Gällande vinterinventering visar att vi hade 357 individer i Sverige, men minst 44 av dessa är bortskjutna, vilket innebär att marginalen ner till miniminivån är bekymmersam.

Lika fel ute är han när han menar att andra rovdjur inte minskat i Gävleborg. Sanningen är att både björn och lodjur kraftigt minskat under senare år, där björnstammen minskat från cirka 530 till 381 individer på fem år och sannolikt fortsatt kommer att minska beroende på alltför stora jakttilldelningar.

Med närmast jägarretorik för han fram att rovdjurspolitiken måste ha ett brett stöd även utanför Stockholm, men vet uppenbarligen inte, eller ignorerar det faktum att en majoritet av Gävleborgarna, liksom i andra län, vill ha livskraftiga stammar av både varg och andra stora rovdjur.

Mot bakgrund av dessa bristande kunskaper i rovdjursfrågan och kanske i andra frågor, var det inte förvånande att Moderaterna försökte placera Lars Beckman på reservbänken.

Anders Ekholm

vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons