Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behövs färg i halstabletter?

Annons

Gefle Dagblad har under en tid haft intressanta artiklar om livsmedelsindustrin och tagit upp hur olika mer eller mindre tveksamma ingredienser numera ingår i många matprodukter. Det har även konstaterats att en del produkter lanseras som sockerfria, oftast är dock inte produkterna osötade utan de är i stället sötade med sötningsmedel.

Men tydligen är det inte enbart livsmedelsindustrin utan även läkemedelsindustrin som har hakat på detta fenomen. Döm av min förvåning när jag häromdagen uppsökte apoteket på Södertull för att köpa halstabletter. Där fanns nästan inga halstabletter alls med vanligt socker i, utan i stället var det sötningsmedel i.

De få sorter med socker som fanns att hålla tillgodo med, hade i stället färgämnen tillsatta. Till vilken nytta frågar jag mig, läkemedel som produkt ska väl kunna säljas utan att behöva locka med en häftig färg? I Strepsils var färgämnena azorubin E 122 och nykockin E 124 uppräknat, som tydligen inte är alltför bra för hälsan.

För min del känns det väldigt märkligt att man i ett receptfritt läkemedel som man köper för att bli kvitt en förkylning med, har ingredienser som ter sig helt onödiga och dessutom är mindre bra för hälsan!

Johanna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons