Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg inte en för liten hall!

/

Annons

Låt inte snålheten bedra visheten beträffande Österfärnebohallen! Läser med förskräckelse att ytterligare en kommun ska spara på kostnader helt utan tanke på framtiden. Kommunerna tar död på idrotten och tävlingsverksamheten. Vem kan och vill spela innebandy utan att ha som mål att utöva tävlingsverksamhet?

Att bygga en liten hall måste vara en av de största felsatsningar man göra i dagens läge. Vilken typ av verksamhet har man tänkt sig? Fullstora mått för innebandy och handboll är 40x20 och då finns möjlighet för andra idrotter och motion. 36x18 är minimåttet, som det fordras dispens för i högre sammanhang.

En hall med måtten 32x16, som nämnts, går det knappt att motionera i. Historien visar att Gävle kommun tagit död på handbollen.

När Träffen byggdes 1970, tänkte handbollsfolket att man äntligen skulle få en handbollshall med fullstora 40x20-mått och dessutom ta in publik, som kunde sitta bekvämt och inte behöva klättra på ribbstolarna som i Polhem, Steneberg med flera skolsalar med 36x18- mått. Damhandbollen var rätt stor på den tiden med IF Skade, som elitförening. Trycket på en evenemangshall med läktare var så stort att handbollen, de mindre klubbarna förstås, återigen förpassades tillbaka till ovan nämnda skolsalar.

Stora pingisevenemang, basket med flera sporter, krävde stora arenor med publikinsläpp varför det var omöjligt att boka matchtid för handboll på Träffen. I dag finns ingen förening, som har handboll på programmet längre. Forsbacka var den sista föreningen, som hade stora problem att få dispens för spel på 36 x18.

Redan på 1940-talet var herrhandbollen stor i Gävle, med många fina lag, som var nära att gå upp i division 1 flera år i rad. Behovet av en hall var redan då det stora problemet. En hall var tänkt att byggas, på Murénska Badhusets tomt, men därav blev intet. Där byggdes polishuset. Vet att GGIK:s division 2 herrhandbollslag fick resa till Parkhallen i Storvik och träna, innan överenskommelse gjordes med I 14 att låna skitiga Exhuset.

Kan det vara så att hallproblemet på 1940-talet även tog död på herrhandbollen också?

Valbo Sportcentrum håller måtten 40x20 med läktare. Men så byggde man hallen innan sammanslagningen med Gävle kommun. Man visste nog vad som väntade.

I Västerås finns, åtminstone fanns, ett samarbete mellan Fritid och Skola vilket möjliggjorde större hallar och med tillhörande läktare. Innebandyn står i dag med samma hallproblem. Tyvärr är man orolig för vad som komma ska även med denna sport, som har växt till oanade höjder de sista åren.

Sandvikens kommun: Lär av historien! Lyssna på Österfärnebos befolkning och deras behov av verksamhet. Bli ett föredöme i planeringen för Österfärnebo.

Idrott är bland de bästa ungdomsgårdar, om man kan skapa förutsättningar för detta, och historien ljuger inte!

Har ingen anknytning till Österfärnebo annat än jag lider med våra ungdomar och idrotten.

I dag finns ingen förening, som har handboll på programmet längre. Forsbacka var den sista föreningen, som hade stora problem att få dispens för spel på 36 x18.

/.../

Innebandyn står i dag med samma hallproblem. Tyvärr är man orolig för vad som komma ska även med denna sport...

Vid pennan, C.L

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons