Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då blev jag upprörd

Annons

År 1945 anställdes jag vid dåvarande Sandvikens Jernverks AB. Jag hade i utbildning, realexamen och Borgarskolans Handelslinje och på den tiden var detta inte helt fel. Betänk att på Jernverket arbetade ett fåtal civilingenjörer och civilekonomer då.

Jag gillade siffror och ville ha ett sådant arbete men sekreterare var det som bjöds ut till ”flickor” förutom andra enkla arbeten.

Men mina siffergriller var nog inte helt fel. Så småningom tog jag studenten och en fil kand med företagsekonomi och hela 40 poäng matte förutom ADB. Kvinnor kan!

Men år 1947 hände som tur var något som gjorde mig omöjlig på Jernverket. I Sydafrika hade man startat ett företag som skulle försörja gruvorna med bergborrar. En anställd kom hem till Sandviken för att rapportera.

Jag blev inkallad till chefen, Wilhelm Haglund, för att ta ett stenogram. Då hörde jag något som gjorde mig, en 20-åring, upprörd. Den svenske mannen som var chef i Sydafrika berättade hur man behandlade de svarta. Man gav dem ingen lön, slängde åt dem avlagda kläder med mera i den stilen. Och de svarta fick utföra allt från hushållsarbete till jobb i trädgården, putsa bilar och så vidare.

Jag lämnade rummet och slängde igen dörren så att hela huset skakade. Det här är jag mycket stolt över. Och som adjunkt i företagsekonomi berättade jag ibland detta för mina elever samtidigt som jag talade om apartheid.

Kvinnor blir präster, läkare, forskare, civilingenjörer, civilekonomer, montörer, poliser, journalister, artister, astronauter, kåsörer, författare, smeder, nobelpristagare. Kvinnor kan. Tiderna förändras.

I Svenska Dagbladet den 7 mars sägs att ”den etiska människan, hon som reflekterar över sina handlingar och attityder och som inser, att hon själv, hennes göranden och låtanden påverkar andra människor, är en människa väl rustad att ta ansvar”. Och att sitta i en styrelse handlar om att inse sitt ansvar och att våga tänka efter.

I dag, när kvinnor som gillar siffror och har sinne för etik växer på träd – tro mig – kommer säkert Sandvik att finna skickliga styrelseledamöter av båda könen. Detta är oerhört viktigt för företagets framtid. Fast kanske firar företaget 200 år 2062 innan det är dags. Den som lever får se!

Men, mitt lilla barnbarn, Johan åtta år, som spelar schack med enbart killar, säger att flickor dansar och rider...

Vad säger det om framtiden? Har tiderna förändrats?

Ulla-Britt Sjöberg, född Lindblom, 80+

Täby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons