Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sköna sommartiden kan vara både besvärlig och orättvis

/

Annons

Äntligen är den sköna sommaren här! Studenten är avklarad, skolan tar lov och semestrarna tar vid. Man kan få göra precis vad man vill och bara njuta av en efterlängtad ledighet. Kanske passa på att åka en vecka till Medelhavet? Gå en dag i Furuvik? Hela Gävleborg är fyllt av sevärdheter som man äntligen kan ha tid att besöka.

Eller?

Är det kanske så att studentfirandet blev alltför dyrt? Du kunde kanske egentligen inte kosta på ditt barn de 16 000 kronor som man i snitt beräknar att ett studentfirande kostar. Var det så att du fixade och trixade, sydde och lånade, bakade och handlade i lågprisaffärer, för visst var väl också ditt barn värd en riktigt rolig avslutning på skoltiden?

Hur är det egentligen med den kostnadsfria skolan? Har du bakat till avslutningen - det kan man väl inte säga nej till? Och visst är väl fröken värd en present och en blombukett på avslutningsdagen - det är väl alla med på? Den där härliga dagen när alla barn har nya fina sommarkläder och alla redan har skickat in anmälningar och betalat avgifter för sommarens aktiviteter och sommaren kan börja på allvar.

Sommar, den tid då du måste se till att ditt barn får dagens alla mål mat hemma, näringsriktig och god. Och frukt och glass hör barnens sommar till. Är det så att du drar in på din egen frukost eller lunch för att pengarna någorlunda ska räcka till? Och allvarligt, inte behöver väl du något nytt i sommar?

Barn måste få göra något roligt åtminstone någon gång under sommaren. Hur tar sig ditt eget barn till badet? Bussresor kostar och en cykel till barnet är för många en totalt oöverstiglig utgift. Kanske du kan ta med grannens barn i din bil när ni åker till badet, det där barnet som alltid verkar vara hemma på gården. Barnet som så väl vet att det inte finns pengar och som lojalt säger ”jag har inte lust, jag tycker inte om att bada ute”. Du! Bre några extra mackor och ta en extra flaska saft och säg ”häng med oss”! Du kan sätta en guldkant på ett barns sommardag.

Sommaren är kort och snart är den över. Då behöver barnen kanske nya skolkläder, kanske skor och ryggsäck, terminsavgifter ska betalas och utrustning till fritidsaktiviteter inskaffas.

Jag hoppas att du inte är ensamförälder och jag hoppas att du har jobb, för då kan du förmodligen klara alla de här utgifterna, men om du är arbetslös ensamförälder med flera barn, ja, då blir det svårt.

Den ljuva, sköna sommartiden kan för många vara både besvärlig och orättvis.

X - lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons