Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att införa euron

Annons

Vi har nu sett vad som händer med en liten valuta typ svenska kronan när världsekonomin gungar till.

Vår älskade krona faller som en sten rakt ner till botten.

Alla aktörer väljer att säkra upp i stora stabila valutor som dollar, yen eller euro. De lämnar helt enkelt små randvalutor och då får det negativa konsekvenser för oss svenskar, för att inte tala om de stackars islänningarna.

Politikerna talar om ny folkomröstning men jag anser att frågan är för stor och komplicerad för gemene man att avgöra varför frågan absolut borde klubbas igenom i riksdagen.

För det är väl därför vi gett dem detta mandat att besluta i svåra frågor, eller hur?

Finnarna gjorde det när det begav sig och de har då inte ångrat sig.

Hur i hela friden skall det gå till att övertyga den äldre och något outbildade generationen och landsbygdsborna som röstade nej 2003 om fördelarna med euron?

De resonerar så här; ”vi vet vad vi har och kronan har fungerat bra under alla år så det finns ingen som helst anledning att byta, så det så.”

Resonerar man så finns det inga som helst argument som biter, inte ens de jag nämnde inledningsvis.

Den yngre generationen däremot är inte alls lika indoktrinerade, de är mer påläst och mycket mer kosmopolitisk i sin livsföring och framtoning. De har tidigt sett fördelarna med världsvalutan euron. Stabil, fluktuerar kanske några procent upp eller ner, inga dramatiska fall. De slipper krångla med växelkurser och växelkostnader, alla i hela världen vet vad det är för valuta, att det är en viss skillnad på 500 miljoner användare kontra ni miljoner etcetera.

Avslutningsvis undrar jag vad det för ”snille” som sagt att valutan skall uttalas ”evro” ej ”joro” Euro som det stavas, personligen vägrar jag att anamma detta löjliga uttal.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons