Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det enda vi inte kan göra är att tänka att vi inget kan göra

/
  • Vi håller på att konsumera sönder jordens känsliga ekosystem, skriver Pontus Björkman.

Annons

Vi håller på att konsumera sönder jordens känsliga ekosystem. För en tid sedan bröt sig ett isberg, stort som två Gotland. loss från Antarktis. 900 mil därifrån håller Stora barriärrevet på att blekas och dö ifrån oss. Ytterligare 1 400 mil nordväst, i mellersta Afrika, svälter fler än 20 miljoner människor. FN vädjar om stöd.

1,4 miljoner barn riskerar att dö före årsskiftet om inte nödvändig hjälp kan mobiliseras. Orsak: extrem torka och konflikter. 800 mil rakt norrut, i Arktis, smälter isarna snabbare än klimatforskarnas prognoser. Kollapsar Arktis kan det kosta världsekonomin mellan 60 000 och 800 000 miljarder kr, konstaterar 90 forskare i en rapport för Arktiska rådet.

Det enda vi nu inte kan göra, är att tänka att vi inget kan göra och vänta på att någon annan ska göra.

Medier kan lyfta blicken och rapportera både det dagsaktuella och det systemaktuella.

Företag kan lyfta blicken från kvartalsrapporten till det miljökonsekventa agerandet. Riks- och kommunpolitiker gå från tillväxtpolitik till hållbarhetspolitik.

Och du och jag kan engagera oss för att omställningen ska ta fart, samtidigt som vi gör våra ekologiska fotavtryck allt mindre, allt lättare.

Vi kan starta lokala initiativ för samtal och handling, vi kan agera för att valet 2018 blir ett val som i första hand handlar om den omställning vi alla är beroende av.

Pontus Björkman

engagerad i Klimatvalet för Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons