Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här kan du tänka på när du går på julmarknad

/

Annons

Om jag har förstått det hela rätt, så är julmarknader en viktig krydda av julens alla ingredienser. Du går där och myser bland lampor och levande ljus, lyssnar till julmusik, kanske bjuds på en kopp varm glögg och en pepparkaka. Räcker det så till och med? Alla bord fulla med hantverk kanske är överflödiga? Det verkar inte bättre...

Har ni någon gång ägnat en tanke åt alla oss hantverkare som gör julmarknaden möjlig? I månader har vi arbetat dag och natt för att tillverka allt mellan himmel och jord som vi tror och hoppas ska behaga er flanörer.

Förstår ni att en normal 40 timmars arbetsvecka är ett skämt i vår värld? Vi är en samling kreativa själar som självklart till större delen skapar för vår egen skull, men en liten del av oss vill ju även få någonting för det. Bara någonting som sporrar oss till att göra nya saker till nästa julmarknad.

Varför ska vi lägga ner så mycket tid på att du ska få din julmarknad att mysa på när du aldrig köper någonting!

Jag har just frusit mig igenom en av helgens alla tillställningar och jag måste säga att jag har tappat gnistan. Det blir inga fler julmarknader för min del.

Det jag sysslar med är genuint hantverk från början till slut och mina största konkurrenter är så klart alla stora butikskedjor som de senaste åren har börjat sälja så mycket vackert julpynt och dylikt till ett lågt pris. Du kanske tycker att det då är onödigt dyrt det jag säljer, och det får du tycka, men reflektera, om så bara för en sekund över att min timlön är på några kronor. Så, nu kan du glömma det igen.

Om du ändå ska köpa smått och gott som är tillverkat för två kr/tim är det inte bättre då att göra det öga mot öga med tillverkaren och veta var det kommer ifrån, än att inte ha någon aning om var i världen personen befinner sig eller för den delen hur gammal den är?

Jag tillhör en hantverksförening vars handkraft går långt tillbaka. Vi är duktiga på det vi gör och våra färdigheter har i många fall gått från generation till generation och praktiserats från barnsben. Det gör dig varken till eller från kanske – men det borde det göra.

Låt mig ta mina stickande kollegor som exempel. Garnet de använder kommer i de flesta fall från egna får, som de själva klippt. De har kardat ullen, spunnit tråden och till slut stickat vantarna. Kan det inte vara värt den extra hundralappen då, när man vet att inga mellanhänder existerar? Inga har blivit utnyttjade på vägen! Inga långa transporter har förorenat vår miljö!

Det enda jag vill med den här insändaren är att be dig lägga ner några tjugor i plånboken nästa gång du ska gå på marknad. Du behöver inte köpa sen om du inte hittar något du vill ha, men på så sätt har du ju åtminstone gett oss en ärlig chans.

Kanske du också måste dra ditt strå till stacken om marknader är viktigt för din julefrid.

PS. Om du tycker att något av det vi gjort är fult, så kan du väl behålla det för dig själv, åtminstone tills du kommer en bit bort. Visst kan vi ta det, men det är väl inte så trevligt va? DS

Tilla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons