Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det området måste vara intakt

/
  • Publik på väg till Strömvallen för den sista allsvenska matchen på den anrika arenan. Arkivbild

Annons

Biologiskt kulturarv knyter samman historia och biologi, människa och natur. För somliga medborgare är Strömvallen med omgivning den kulturbärare, och det inslag i Gävles historia, vi önskar lämna över intakt till kommande generationer.

Efter den yra stadens befolkningstillväxt åsamkat och rådande konjunktur, kommer sedvanliga krav på exploatering av befintliga grönområden och omdisponering av kulturbyggnader.

Bostäder balanserande på Gavleåns rasbrant är ett förslag, ett annat är att utveckla området till stadscamping. Tidigare fanns förslag om hotellkomplex sammanbindande Gävle konserthus med Strömvallen. Förslaget skrotades i och med att fotbollen fick ny arena.

Silvanum var förutom ett anrikt skogsmuseum ett bildningcentrum för folkbildningen. I det vackra husets furusal upplevde Gävleborna många naturvetenskapliga föreläsningar. Till Silvanum hörde också ett arboretum, Valls Hage, innehållande alla träd och buskar vilt växande i Sverige.

Det var en epok i områdets historia där kulturmiljövården såväl intellektuellt som idrottsligt visades respekt. En dröm vore att återupprätta ett Silvanum som skildrar det väsentliga av Gästrikland nämligen skogen. Silvanum och Strömvallen finns beläget i Gävles naturskönaste område, hela området bör därför bevaras intakt då det ingår i stadens attraktivaste rekreationsområde.

Då närliggande motionsanläggningar saknas för skolverksamheten bör Strömvallen bestå i nuvarande skick. Ur det förgångnas dimmor växer stadens andliga värden fram och blir med det levande till liv.

Hur resonerar då storebror inför de förslag idrottsrörelsen och vissa politiska företrädare förslagit? Som de hänsynslösa cyniker som vet alltings pris men intets värde, eller som ansvarstagande företrädare för staden och de skönhetsvärden området besitter?

De gamla byggnaderna lär oss att uppfatta tiden.

Att något har varit och att något är.

Att inte vara varsam mot det förflutna – kan det betyda att vi inte tror på framtiden?

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons