Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk produktion är positivt

/

Annons

I en debattartikel i lokalpressen påstår Jonas Jacobsson Gjörtler, M och Lars Beckman, M att ekologisk produktion har större näringsläckage och klimatpåverkan än traditionell produktion.

På Sveriges Lantbruksuniversitet är man dock tydlig: risken för läckage av kväve beror inte på vilken typ av gödsel man använder utan på den lokala mängden och gödselprodukt. Den ekologiska produktionen har en lägre nivå av näringsämnen i marken, vilket ger lägre risk för de övergödande ämnena ska läcka ut till våra vatten. Slutsatsen blir därför att ekologisk produktion sannolikt minskar övergödningen av våra hav och sjöar.

Generellt påverkar ekologiskt och oekologiskt jordbruk klimatet ungefär lika mycket, vilket Naturskyddsföreningen bland annat påpekar i en av våra mest lästa artiklar. Dessvärre blandar ofta medier ihop klimat och miljö, vilket gör att debatten allt för ofta hamnar snett. Så låt mig förtydliga:

Ekojordbruket har en lång rad fördelar för miljön, naturen, djuren och människors hälsa. Men även om ekojordbruket inte använder konstgödsel, som är en stor klimatbov, så körs det ofta mer traktor. Det innebär att ekojordbruket ändå släpper ut en hel del koldioxid och förbrukar mycket energi i dagsläget, ett problem som är gemensamt med resten av jordbruket. 

Vill man äta klimatsmart handlar det om att äta mer mat från växtriket och att dra ned på både kött och mejeriprodukter. Den som alltså äter mycket från växtriket och mycket eko gör en dubbel samhällsinsats.

Värt att känna till är också att ekojordbruket ger oss bättre förutsättningar att klara av pågående klimatförändringar. Runt ekojordbruken finns nämligen fler djur och växter som ökar våra möjligheter att klara av till exempel översvämningar, torka och insektsangrepp. 

Trots de båda moderaternas påstående måste vi alltså fortsätta att satsa på ekologisk odling. Naturskyddsföreningen hävdar att det är nödvändigt att hela det svenska jordbruket snarast ställer om till ekologisk produktion.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons