Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevstödet fungerar inte

Annons

”Elevstödet” omorganiserar, personalen mår dåligt och har tappat förtroendet för ledningen (GD den 30/12). Men hur mår barnen?

Kuratorer, psykologer, specialpedagoger ska nu ut på skolorna i stället för att sitta centralt avskärmade på stan. Är det inte bra att vara ute på skolorna om man ska vara ett stöd för eleverna?

Som det fungerar nu är detta icke ett elevstöd. Det är ett vuxenstöd. I bästa fall är det ett stöd för rektorer och vettiga lärare.

I sämsta fall används elevstödet för att legitimera ett utpekande av enskilda elever som ”problematiska” eller ”i behov av särskilt stöd” i stället för att se att det handlar om att lärare är trötta på sitt arbete och inte förmår engagera sig i sina elever eller att det handlar om andra strukturella och systematiska problem (inkluderat skeva ekonomiska hänsyn) i hela skolans organisation. Barnen får klä skott för de vuxnas problem.

Om elevstödets personal befolkade skolorna till vardags skulle man uppleva och delta i elevernas vardag, se deras behov; inte se enbart de vuxnas behov.

Då skulle man göra skäl för namnet ”elevstöd” och kunna hjälpa barnen att i grunden skapa bättre förutsättningar för en mer välfungerande skolsituation. För alla barn.

Jag kan förstå fördelarna med att ha nära till kollegor, det är viktigt i många delar av ett psykosocialt inriktat arbete, men det finns ju ju bilar, det finns telefon, det finns e-post. För barnen är dock den fysiska närvaron oersättlig. Vuxna människor på skolan är viktigast av allt.

Men detta kanske blir för jobbigt, för utmanande, för ”elevstödet”, att se hur vardagen verkligen ser ut för våra elever?

Det är väl lindrigare att få vardagen tillrättalagd och filtrerad genom lärare och rektorer (så kallat konsultativt arbetssätt?) Kanske är det inte alltid ledarna det är fel på?

För barnen är dock den fysiska närvaron oersättlig. Vuxna människor på skolan är viktigast av allt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons