Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En buss är en allmän plats

Annons

Ett lokalt bussbolag trafikerar Grisslehamn där man sedan fortsätter med Eckerölinjen till och från Åland. Det här skulle ju kunna vara en trevlig dagsutflykt om inte...

Vi har lagar här i landet. Många lagar. Skapade för att vi ska kunna leva och verka tillsammans under ordnade förhållanden. En av alla dessa lagar handlar om hur vi ska bete oss på allmänna platser. Där är det till exempel förbjudet att inta alkohol.

Nu är det på det viset, att en buss är just en allmän plats. Ingenting annat. (Om den inte råkar vara bokad av ett slutet sällskap förstås, till exempel en förening eller ett företag.)

Då infinner sig frågan hur bolaget, mot lagen, kan tillåta spritkonsumtion år efter år på sina bussar? Vi skriver nu 2017. Kan man då ha en affärsidé som går ut på att locka kunder med att vi bryr oss inte om det intas alkohol på våra bussar, trots att det är förbjudet? Man bryr sig inte för det finns ingen upplysning om förbudet när man bokar resan, inget på biljetten, ingen i bussen och chauffören säger ingenting. Det är fritt fram att förstöra trivseln för andra.

Jag är inte nykterist så det här är ingen moralpredikan. Men, när drickandet börjar halv åtta på morgonen så förstår var och en hur det ser ut på hemresan.

Tomflaskor rullar runt, folk sluddrar på högsta volym, någon som spyr, några som vinglar omkring i gången, spritångor så täta att man undrar ifall föraren kan hålla sig nykter. Och hur är det med trafiksäkerheten under rådande förhållanden?

För inte så länge sedan förbjöds rökning på restaurangerna. Katastrof, sa ägarna. Hur blev det? Succé! Slutsats: Förbjud alkohol på bussarna. I lagens namn!

DHG

Svar direkt till DHG:

Jag beklagar att du upplevde resan på det sätt du beskriver och som jag ser det, är det viktigt att vi tar detta på allvar. Vi som reseföretag följer de lagar och regler som gäller för våran verksamhet och det är något vi återkommande tar upp och påminner om på våra personalmöten.

Efter att vi pratat med busschauffören samt några av dom övriga gästerna så har vi inte fått det du beskriver bekräftade. Men vi har ändå internt särskilt påmint våra chaufförer om viktigheten i att vi innan avresa, informerar våra gäster om vilka regler som gäller för den här typen av bussresor.

Med vänliga hälsningar

Peter Åsblom

Områdeschef

VS & Perssons Bussar AB

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons