Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chans på miljonen i Storvik

/
  • Signaturen Lantis jublar över att det blir fiber i Storvik.

Annons

Drömmer jag? I brevlådan ligger ett papper om att jag kan få fiber till mitt hus! Aldrig trodde jag att vi på landsbygden skulle få chansen till säkert och snabbt bredband som många andra människor i städer och tätorter fått.

Sandnet skriver att de ska driva ett projekt som gör att jag och 219 andra fastighetsägare på landet runt Storvik kan få fiberanslutning. När man är ansluten kan man, om man vill, köpa tjänster inom bredband och telefoni via fibern. Även kabel-TV kan bli aktuellt beroende på tekniska förutsättningar där man bor. 

Kostnaden för fiberanslutningen på 14 995 kronor motsvarar den kostnad som tätorter fått och den kan även avbetalas med 4 995 kr som ett engångsbelopp och sen betalas 210 kr/månad i fyra år. Om Sandnet inte tar ut någon fakturaavgift skulle det bli 15 075 kr.

Kostnaden känns mycket rimlig och jag anser att min fastighet stiger i värde med mer än så med fiber draget till huset. Jag tror att hus i framtiden kommer att värderas olika om huset har fiberanslutning eller inte.

Vad jag förstår kan alla i familjen samtidigt se film, surfa, betala räkningar och ladda ner med fiberbredband. Det är nog särskilt bra i barnfamiljer när skolan utrustar eleverna med surfplattor och info ska nås uppkopplat hemifrån.

Även företagande på landsbygden förenklas och säkerställs med fiber. De kan hålla en hemsida, ha en snabb och välfungerande e-handel och sköta kundkommunikation på ett bättre sätt.

Jag har hört fastighetsägare som berörs av detta fibererbjudande säga att de inte behöver fiber för de har mobilt bredband. De betalar nu drygt 400 kr/mån för det. Med fiberalternativet istället anser jag att de skulle få lika eller lägre månadskostnad bortsett den initiala avbetalningen på 4 995 kr. (Fiberbredband 10 Mbit/s för 195 kr/mån och avbetalningen 210 kr/mån = 405 kr/mån i fyra år.)

Jag tycker att de med mobilt bredband skulle göra en bra affär genom att skaffa fiber och se det som att kostnaden för fiberanslutningen bara blir 4 995 kr. Därmed kan deras mobila bredband bli ett komplement utanför hemmets väggar och kostnaden för det minskar.

Motsvarande kan även gälla de som nu har ADSL-bredbandtjänsten ”upp till 24 Mbit/s utan fast telefoni” för 419 kr/mån (Sandnet). Om man bor 2,5 km bort från den centrala telestationen på orten får man i praktiken ändå bara cirka 8-10 Mbit/s.  

I kostnaden för fiberanslutningen ingår nedgrävning av fibern fram till tomten. Och då menas verkligen tomten har jag fått information om, inte fram till fastighetens närmaste åker. Över tomten får man själv gräva ner fibern 30 centimeter ner. Kan man inte själv gräva kan det bli en kostnad att leja någon. Fibern är inte stor, den är ungefär som en elsladd. När man grävt ner fibern kommer en montör och monterar ihop allt i huset. 

Fasta telefonledningar vill Telia gärna montera ner på landsbygden. Just nu är områden i Ockelbo aktuellt. Skulle de fasta telefonledningarna tas ner där jag bor skulle jag känna mig väldigt sårbar om jag saknade fiber.

Om de som nu erbjuds fiber i projektet Storvik Runt känner sig osäkra på om man vill ha tjänsterna (bredband, telefoni, TV) så tror jag det är klokt att åtminstone vara med och ansluta huset till fibern för att senare ha möjlighet att bestämma vilka av fibertjänsterna man vill ha och i vilken utsträckning.

Det känns som att detta är vår chans på miljonen att få fiber. Jag tror knappast att någon aktör i framtiden kommer erbjuda fiberutbyggnad till oss på landsbygden runt Storvik någon mer gång. Jag har hört om andra fastighetsägare där projekt dragit fiber till deras område som då valde att inte ansluta huset till fiber och som nu ångrar sig. Nu vill de ha fiber men kan inte förverkliga det på grund av för höga kostnader när de ska bekosta allt själva.

Häng på – chansen kommer nog inte tillbaka!

Lantis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons