Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försommardag på Iggön

/

Annons

Det behövliga regnet föll hela dagen, men från stugfönstret sågs havstruten längst ute på revet i den hårda sydliga vinden vakta inloppet till viken.

Strandskator och vitkindade gäss letade föda längs den av kabbleka gulkantade bäcken som rinner ut i havet. Vid skorstensväggen på taket ruvade fiskmåsen i sitt bo de ännu ej kläckta äggen. En unge hade redan sett dagens ljus.

I lätt duggregn vandrade jag in till öns vackra kulturlandskap. Lyssnade till skönsjungande koltrast,bofink och lövsångare.Till och med göken gol när jag passerade genom fält med blommande gullvivor och liljekonvaljer.

Besökte öns enda två tambisamhällen. Den låga temperaturen och regnet den här dagen var inte gynnsamt för bin. Endast två bin vågade sig ut på flustret.

På Storåkersbacken,Iggöns stolthet beträffande blomsterförekomst visade i dag getrams, svartkämpar, gullvivor och lilekonvaljer sin fägring på denna länsunika blomsteräng. Kring den vackra gamla grosshandlarvillan blommade hägg, körsbär-och äppelträd.

Taltrasten sjöng i den angränsande granskogen och längre bort på en igenvuxen äng betade lungt på nära håll en råbock med sin högdräktiga get. När de kände vittringen från mig försvann de snabbt med sina utspärrade vita akterspeglar in i den mörka granskogen.

Regnet tiilltog på kvällen men trots detta tog jag en kort promenad längs den på grund av landhöjningen helt igenvuxna viken på öns sydsida. Redan kvällen innan hade jag därifrån hört ett kraftigt högt droppliknande ljud.

I kväll kunde jag till min stora glädje konstatera att ljudet kom från en småfläckig sumphöna. Denna ovanliga skygga fågel hade jag aldrig tidigare hört på Iggön.

Försommardagen bllev en riktig höjdare trots ihållande regn och låg temperatur. Den som går ut i naturen får många fina upplevelser säskilt nu på försommaren.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons