Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plågsam jaktmetod!

/

Annons

Lodjursjakten är i år tillåten från den 1 mars–31 mars. Åtta djur får i Gävleborgs län avlivas genom jakt med vapen eller fångas i fälla. Fällfångst är en mycket inhuman jaktmetod som allmänheten tyvärr vet mycket litet om. Använda fällor kan även fånga räv, grävling, mårdhund och vildsvin. Fällorna måste visserligen enligt bestämmelserna vittjas minst varje morgon men det betyder att fångade djur i princip kan bli instängda levande ett helt dygn. Alla inser lätt att infångade vilda djur på detta sätt utsätts för en enorm stress. Statens Vetenärmedicinska Anstalt rapporter dessutom att djur som avlivats efter fällfångst uppvisar sönderrivna klor, tänder och har träflisor i magen.

Vid en större fälla (ej avsedd för lodjur men tillräckligt stor för att även lodjur skall kunna bli fångade) som jag kunnat inspektera under senaste tiden har följande inträffat:

En tamkatt blev infångad och en duvhök som fastnat med fötterna var så illa däran att den måste avlivas. Trästolpar inuti fällan var söndergnagda och flisor låg på fällans botten. Att detta tyder på djurplågeri är det väl ingen tvekan om.

Djur får inte ”utsättas för onödig smärta, lidande eller skada” enligt EU:s artikel 3 på området. Där står även att medlemsstaterna ska ha tydliga lagar och regler för djurskydd och att ägarna eller uppfödarna ska garantera välbefinnande hos de djur de har hand om. Detta borde gälla även vilda djur därför säger Naturskyddsföreningen nej till fällfångst av bland annat lodjur.

Förutom djurplågeriet i fällan lade jag märke till andra störande inslag. Rester av djurkadaver och fågelfjädrar var utlagt utanför runt fällan som lockbete. Vid mildväder möttes jag av en stank av ruttet kött. Dessa sista obehagliga upplevelser kanske man får stå ut med men vad tycker allmänheten om till exempel fällfångst av lodjur. Är det värdigt ett upplyst land i modern tid att tillåta en sådan primitiv plågsam jaktmetod? Förbjud denna typ av fällfångst!

En tamkatt blev infångad och en duvhök som fastnat med fötterna var så illa däran att den måste avlivas.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons