Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tågstopp skulle betyda enormt mycket

/
  • Ett tågstopp i Hamrångebygden skulle betyda enormt mycket, skriver Annika Engberg. Arkivbild

Annons

Sedan de två stora industrierna försvann från Norrsundet så har behovet av arbetspendling ökat. Tidigare insändare har tagit upp arbetspendling till Gävle som ett argument men man har då inte beaktat att även arbetspendling norrut behövs

I dag finns möjligheten att pendla mellan Gävle och Norrsundet med buss och för dem som arbetar i Gävle är det kanske ett fungerande alternativ. Men jag tänker på dem som pendlar längre än så, till exempel till Stockholm. Då är tiden det tar med buss in till Gävle centralstation alldeles för lång för att vara ett bra alternativ.

De som pendlar till Stockholm har som alternativ att ta bilen varje dag eller att veckopendla, om man kan lösa boendefrågan under veckorna. Inget av dessa alternativ är optimala då det första negativt påverkar på miljön och det andra som förutom negativt miljöpåverkan innebär minskat socialt umgänge med familj och vänner.

Sedan har vi de som har nya arbeten norrut från Hamrånge där finns det inget annat alternativ än att först ta bussen till Gävle, tre mil i fel riktning, för att sedan ta tåg eller buss norrut, alternativt ta bilen.

Ett tågstopp i Hamrångebygden skulle förutom att lösa pendlingsproblematiken i båda riktningarna också vara ett steg i rätt riktning för framtida miljöarbete

Som ett alternativ till tågstopp i bygden skulle man kunna tänka sig att utnyttja E4:ans sträckning och anlägga ett resecentrum med busstopp vid Hakke Gård/Preem, detta för att knyta an till de långfärdsbussar som passerar där dagligen, både norr och söderut.

Ett motargument till tågstoppet har varit att de få bussar som trafikerar sträckan Norrsundet-Gävle skulle bli färre om resenärer väljer tåget i stället, men jag ser ökade möjligheter för busstrafiken i form av anslutningsbussar mellan Norrsundet och Bergby, Hamrånge, Hagsta beroende på var man lägger tågstoppet.

Likaså behövs anslutningsbussar om man skulle få till ett busstopp vid E4. Alternativen som behövs syftar till att man ska kunna arbetspendla både norr- och söderut från Norrsundet med omnejd på så kort tid och så miljövänligt som möjligt.

Förutom att underlätta för människorna i bygden så att de har möjlighet att bo kvar så skulle det också locka fler att flytta till bygden om möjligheterna till effektiv pendling finns.

Man skulle kunna erbjuda ett boende i otroligt vacker havs- och lantmiljö och samtidigt har man världen runt hörnet. Ett blomstrande samhälle med framtidsutsikter.

Så jag uppmanar de ansvariga i kommunen att på allvar se över möjligheterna och ta beslut i frågan

Annika Engberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons