Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten från Gysinge: Det är inget annat än deportering av människor

/
  • Mohamad Dalati och barnen Ezdihar och Hamsa är några av de asylsökande som måste flytta från Gysinge.

Annons

Varför skrivs och talas det inte om Migrationsverkets deportering av tusentals människor runt omkring i landet?

Deportering kommer av latinet, ”föra bort”, innebär en tvångsvis företagen förflyttning av enskilda personer.

Alltså deporteras dessa människor till nya orter på grund av Migrationsverkets besparingsåtgärder. Dessa människor som har flytt för sina liv undan krig och dess fasor. Som har lämnat allt för att fly till ett land de trodde var en plats där tryggheten fanns.

Deportering är ett laddat ord. Ordet deportering har i de flestas öron en dålig klang. Tyvärr är sanningen den att vi deporterar människor i dag i vårt land.

När du inte själv får välja utan du får en dag, en tid, hur mycket du får frakta med dig och så vidare. Du har redan varit med om att inte välja på vilket asylboende du hamnar.

Många av de asylsökande har redan en kanske två gånger blivit deporterade. Nu blir de det ännu en gång. Det är en stor börda bara att bära ovissheten om det nya landet tänker ge dig uppehållstillstånd. Det du får vänta på i flera år.

Hur ska dessa människor få tillit till vårt land? Hur ska de få möjlighet att växa in i vårt samhälle, komma till ro för att bygga en framtid?

Alla dessa barn och ungdomar. När de börjat ”att landa” i det nya landet, studierna är igång och närområdet börjar kännas tryggt då ska man ännu en gång ryckas upp. Plus alla traumatiska upplevelser de har i sitt inre bagage från krig och fasor.

Varför blir det så här?

Man tänker kortsiktligt. Kanhända man tjänar några kronor. Hur ser framtiden ut? Kan vi tänka oss hur en 14-åring som under flera år varje dag levt i rädslan ”kommer jag att dö idag”? ”Klarar jag mig från krypskyttarna när jag springer med vattenflaskan jag fyllt eftersom det fanns vatten just i dag?”

Om dessa barn och ungdomar hade fått ”landa” och stanna så länge de behöver på en plats för att kunna bygga upp sin hälsa både fysiskt och psykiskt blir det förmodligen många slantar sparade i framtiden.

Jag brukar säga till mina asylsökande vänner ”Jag skäms över att vara svensk”.

Lehna Nyberg

diakoniassistent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons