Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsfisket är lönsamt

/

Annons

Äntligen någon som har reagerat på politiken som förs i kommunen som ligger i mitten av Sverige. Den stora frågan är om politikerna tänker på framtiden eller inte. Att tänka på framtiden är inte bara att se till att alla ”bidragsfiskare” har ett arbete, utan att se till att de kan få bibehålla samma yrke efter att de gjort slut på fisken som gör att de har ett yrke från begynnelsen. Dessutom är det en fisk som odlas i fiskeriverkets regi, för skattebetalarnas pengar och som släpps ut i det fria, men som går en säker död till mötes i en laxfälla.

Som författaren skriver har Älvkarleby kommun ett gyllene läge att förvalta fisket på ett bra sätt, men sumpar allt genom att låta yrkesfiskarna fortsätta sitt bidragsfiske från länsstyrelsen (som är offentliga handlingar). Något som kan ifrågasättas är om kommunens rättigheter att låta en yrkesfiskare fiska på annars förbjudet område? Det bör klargöras att detta område mellan Harnässkaten och Billudden är förbjudet område för trolling (där en fiskare släpar ett bete efter båten) eller nätfiske då fritidsfiskare inte får lägga nät (inte ens 180 meter som är tillåtet för fritidsfiskare annars).

Skillnaden på de båda är att en yrkesfiskare får använda massfångstredskap såsom laxfälla i en naturlig vandringsled för fisken och med obegränsad fångstförmåga och i ett annars fredat område, mot en fritidsfiskare som får lägga ett nät på 180 meter.

Oavsett vilken fångstmetod är det inte försvarbart att fiska i en vandringsled! Går det inte att jämföra inkomsten i fisk från en laxfälla, mot inkomst utan fisk i fällan? Detta är en intressant tanke då en yrkesfiskare får 5 000 kronor i bidrag för att bara lägga i fällan varje år. Sedan får de bidrag för varje dag på sjön utan att redovisa detta på ett rättvist sätt, vilket kan resultera i hundratusentals kronor varje år (också offentliga handlingar). En parentes till det hela är storleken på maskorna i de nya så kallade sälsäkra fällor som inte sälen ska kunna vittja. Dessa små maskor gör att småfisk som sik, öring, eller laxsmolt inte kan ta sig ut och därför fastnar och går en kall död till mötes i en frysbox hos en yrkesfiskare eller slängs bort.

Gör det rätta och satsa på fritidsfiske, fisketurismen och campingen då en enda lax kan betalas och fångas av många fritidsfiskare, men överleva ändå, mot för en lax hos en yrkesfiskare som endast får några kronor per lax. Betänk att fritidsfiskare är en närande grupp mot för yrkesfiskare som är en ”tärande” grupp i samhället.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons