Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle borde satsa mer

Annons

Låg kostnad ger låg kvalitet i Gävle grundskola. 53 lärare i grundskolan i Gävle varslas om avsked. Detta trots att kostnaden per elev ligger inom den lägsta tredjedelen bland landets kommuner. De öppna jämförelser av grundskolorna som görs på riksnivå visar nämligen att nettokostnaden i Gävle är cirka 64 000 kronor per elev år 2008. Riksgenomsnittet är 67 000 kronor.För de 10 000 grundskoleeleverna betyder detta att Gävle borde satsa ytterligare 30 miljoner kronor för att komma upp i riksgenomsnittet.

I stället varslar man en stor grupp erfarna lärare som slitit och kämpat under många år för att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar inför vuxenlivet.

Är det här kommunens tack?

Självklart påverkar detta kvaliteten. Exempelvis är andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan betydligt lägre i Gävle.

Här intar man en 206:e plats bland landets kommuner. Dessutom är elevantalet per lärare är högt. Av tradition har Gävle och länet haft en mycket låg andel högskoleutbildade. Här kan vi se ett viktigt orsakssamband. Läget är således redan nu mycket allvarligt.

Ett framtidsscenario med ytterligare 50-tal färre lärare, stora sparbeting och hundratals fler elever de närmaste åren kommer oundvikligen att försämra arbetsmiljön och den pedagogiska kvaliteten i Gävles grundskolor från ett redan dåligt läge.

Kommunledningen och barn- och ungdomsnämnden är skyldiga alla elever, föräldrar och lärare att snabbt ta fram en realistisk budget för grundskolan.

Utan lärare ingen skola

(med anhörig som lärare i Gävle)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons