Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge priset till någon som säljer

/

Annons

Nobelpriset i litteratur: Det är än den ena nästan okända författaren efter den andra som vi normala svenskar aldrig hört talas om. Man blir bara trött. Den vettigaste utnämningen på senare tid var att ge Bob Dylan priset. Hans texter kände miljoner lyssnare/läsare till.

Varför ges inte priset till Nora Roberts? Hon har sålt över 400 miljoner böcker och är med stormsteg på väg att passera en halv miljard sålda böcker. Försök fatta det.

När jag gick i gymnasiet föreslog jag på en svensklektion att Mickey Spillane borde få Nobelpriset eftersom han var 1960-talets mest sålda och lästa författare. Svenskläraren och mina fisförnäma kulturkamrater tog sig för pannan och kom dragandes med någon svältfödd japan eller östeuropé som på sin höjd sålt några hundra böcker.

Borde inte Svenska Akademin uppskatta och uppmärksamma någon som verkligen säljer böcker? Jag trodde i min enfald att det viktiga var att läsa böcker och att innehållet var underordnat. Bilderna av texten skapar man i alla fall själv i sitt eget huvud.

Fram för Nora Roberts som Nobelpristagare i litteratur. Än finns det tid, för hon bara 67 år.

Karljansa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons