Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Sverige humant igen!

Annons

En svårt synskadad 18-årig afghansk pojke har tagit sitt liv sedan Migrationsverket beslutat att han och hans 15-årige bror ska utvisas till Afghanistan. De kom till Sverige 2015. I Afghanistan har de ingen familj eller någon annan som kan ordna ett mottagande, trots att det krävs när barn utvisas.

Hur har Sverige kunnat bli så omänskligt? Det är en fråga jag grubblat mycket och länge på. Vilka är orsakerna? Är orsakerna begripliga?

Många anställda i kommuner och frivilliga kämpar i nätverket "Vi står inte ut", men hur kan det komma sig att partiernas många medlemmar och förtroendevalda runt om i landet är så tysta?

Hur kan vi ha ett Migrationsverk där en handläggare säger om en ung afghansk asylsökande: "Har han gått hit, kan han gå hem också"?

Varför har vi partier, som talar vackert om humanism och solidaritet i sina program, men står för och driver en feg och omänsklig politik?

Vi har en myndighet som ska vara objektiv och arbeta rättssäkert, men är full av fördomsfullt tyckande. När hände detta grymma skifte? Varför? Och hur ser framtiden ut för ett förvandlat Sverige?

Om ett år är det val. Det blir en valrörelse kantad av rundhänta löften.

Men görs inget för att göra Sverige humant igen, kommer ett svart hål finnas under alla presenterna. Redan nu kan den som vill och vågar se det hålet, se hur det växer och växer och är mycket svart.

Det som kan göras är enkelt och kan uttryckas i en enda mening:

Ge amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år.

Niels Hebert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons