Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lever i det förgångna

/

Annons

Anders Franck lever kvar i det förgångna vad hamnen beträffar (insändarsidan den 19/3)! Den nya containerhamnen i Sundsvall kommer att ta över det mesta av fjärrgodset från Gävle Hamn. 75 procent av godsflödet i Gävle Hamn är gods från det som kallas Norrland som transporteras med lastbil till Gävle.

Sundsvall har mycket bra järnvägsförbindelse till den stora Atlanthamnen via Trondheim, en förbindelse som Gävle helt saknar. Stålverken i Dalarna skickar allt mer gods via Västerås och Södertälje, Kvarnsvedens pappersbruk som tillverkar tidningspapper skickar inget över Gävle utan det mesta går via Göteborg.

Gävle Hamn var på 1990 talet Kvarnsvedens hemmahamn och mycket stora kvantiteter tidningspapper skeppades ut till Europa via fartyg från Granudden. I dag ligger den en gång Europas största trä- och pappersterminalem öde utan någon fartygstrafik.

Tyvärr har vi sett hur hamnen gradvis blir mindre och mindre vad mängden gods beträffar. Utan flygbränslet så finns troligen inte någon hamn kvar inom fem år!

Hamnarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons