Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häpnadsväckande blåögt av båda sidor

Annons

Vilken häpnadsväckande blåögdhet hos både den rödgröna sidan och Alliansen när de storögt konstaterade att SD valde att stödja den borgerliga budgeten. Med bara en gnutta politisk fantasi skulle båda lägren ha kunnat se detta som ett av möjliga scenarion och kunnat agera proaktivt därefter.

Självklart hade de rödgröna och Alliansen kunnat komma överens - om man menar allvar med att man inte vill samarbeta med ett rasistiskt enfrågeparti som SD. Några avgörande skillnader mellan budgetförslagen fanns ju faktiskt inte.

Man tycks naivt nog ha trott att SD skulle bete sig som alla andra partier när inte det egna budgetförslaget gått igenom, nämligen lägga ner sina röst. Men SD är inte i något avseende som andra partier, det är väl en slutsats som är generande enkel att dra.

Decemberöverenskommelsen fick till följd att SD lämnades helt utan politiskt inflytande på riksplanet. Följaktligen har SD själv vänt parlamentetet ryggen för att i stället använda sina skattebidrag åt att sprida lögner om Sverige på grekiska stränder.

Gävle skulle ha behövt en liknande överenskommelse. Men nej, de rödgröna tycks ha uteslutit alla risker att de skulle förlora en budgetomröstning och Alliansen tycks ha förblindats av möjligheten att få styra kommunen. Det gör man nu, men med stöd av ett parti som bedriver rasideologi och som är fullständigt opålitligt som samarbetspartner. Det är ovärdigt partier som vill kalla sig demokratiska att över huvud taget ha något med SD att göra.

När nu Alliansen har satt sig i SD:s knä är det rimligt att omgående kräva besked om vilka punkter ur SD:s budgetförslag man tänker sig att acceptera för att få sitta kvar vid makten.

Ska Symfoniorkestern läggas ner?

Ska Konstcentrum stängas?

Ska Gävle förbjuda tiggeri? Detta det kanske mest populistiska och orealistiska kravet har prövats i ett antal rättsliga instanser som alla konstaterat att det inte är möjligt att förbjuda passivt tiggeri. Vad som skulle ske med Lions, Röda korsets och andra hjälporganisationers bön om pengar tiger naturligtvis SD om. Det är "blattarna" och "svartskallarna" man vill åt, fast det säger man inte högt.

Ska Gävle säga upp avtalet med Migrationsverket om asylmottagande? Och sälla sig till den skammens skara där andra kommuner till exempel heter Vellinge och Danderyd?

Ska förslaget om asylboende i Valbo dras tillbaka och ska Alliansen därmed acceptera de grova och okunniga argument som framfördes på informationsmötet nyligen?

Vad ska Alliansens företrädare i så fall säga till de högstadieflickor som sa sig vara mer rädda för de vuxnas argument är för asylsökande och har startat insamlingar till förmån för dem som är på flykt. ”Ni har fel, flickor, rasisterna i Valbo hade rätt”?

Vi väntar på svar. Nu.

Mats Åmvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons