Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellskuggan blir lång

Annons

Förra lördagen var en strålande vinterdag. Vi tog en promenad i Stadsträdgården och Boulognerskogen och njöt av vintersolens sneda strålar. Det kommer man inte att kunna göra om några år om planerna på en utbyggnad av Strömvallen och ett högt hotell blir av.

Det är inte de boende i Villastaden som kommer att råka illa ut om hotellbygget blir av, det är de som bor längs Västra Vägen som kommer att märka av det mest. De kommer inte att få in någon sol i lägenheterna under vinterhalvåret eftersom de skuggas av hotellet.

Tänk en byggnad lika hög som sjukhuset bredvid Konserthuset. Tänk en sjukhusbyggnad till ställd ovanpå den första – så högt blir det föreslagna hotellet. (Sjukhusets entré ligger på plan 4 och det är nio våningar till)

När solen står lågt under november-december-januari blir skuggan cirka 12–14 gånger det föremål som ger skuggan. En 45 m hög byggnad ger alltså cirka 500 meter lång skugga. Skuggan kommer att nå ungefär till Byggmästargatan–Skomakargatan.

Stadsträdgården och Boulognerskogen är ett mycket populärt område för Gävleborna. Ett så känsligt och viktigt område får inte exploateras för hårt. Det är uppenbart att det behövs en modernare arena för fotboll, men den kanske inte måste ligga just här eller kanske inte ha ett hotell intill sig. En eventuell förändring av området runt Gavleån måste diskuteras ordentligt och det måste få ta den tid det behövs.

Det måste vara Gävleborna själva som ska bestämma om vi ska sälja denna del av kommunens mark till en privat entreprenör och vad vi vill att marken ska användas till.

Christine Lekås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons