Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I bloggarnas värld...

Annons

Fick ett samtal från en – lindrigt uttryckt – upprörd förälder i helgen. En förälder som upptäckt att familjens innersta rum inte längre tillhörde familjen utan var allmängods i dotterns blogg. Där hade den unga tjejen delat med sig inte bara av sina egna fyllor och sexuella äventyr utan varit lika generös med familjens liv inom fyra väggar.

Inte heller bara den egna familjen, utan även andras; släktingar och bekantas. Farmors operationer, mammas dejter, kompisens pappas konstiga blickar, syrrans pms, allt låg där som serverat på silverfat för den intresserade.

Dottern visade sig dock ganska oförstående inför förälderns ilska ”alla bloggar, det är du som är omodern”. Att det som en gång publicerats för alltid lever kvar i cyberrymden, i tusentals backups, verkade inte heller bekymra tjejen.

Trots att det är allmänt känt att både arbetsgivare och andra numer finkammar nätet för att finna den ”sanna” bilden av en person.

Det är en intressant tid vi lever i, där privat blir offentligt i en rasande takt. Där vi alldeles ovetande kläs av in på bara skinnet av glada bloggare som tävlar om uppmärksamheten.

Där det som sägs vid middagsbordet ett par minuter senare ligger ute som underhållning för grannar, (o)vänner och alla andra som vill ta del.

Information om semestrar på andra sidan jordklotet lämnas ut av barn, vars föräldrar senare är bestörta över att just deras hus länsats – trots timerstyrd belysning och grannar som skottar.

Enfald är vår tids signum, i stort som smått. Trots att möjligheterna att hålla sig välinformerad aldrig varit större.

Fortfarande träffar jag människor som tror att det går att göra saker på nätet bara för en begränsad vänkrets, tonårstjejer som lägger ut ”sexiga” bilder på nätet trots att de vet hur bilderna används och – värst av allt, eftersom det skapar en falsk trygghet – de som fortfarande tror att ett lösenord ger något som helst skydd!

Informationssamhället gick bet, så mycket kan vi konstatera. Konsekvenserna återstår att dokumentera.

Fortfarande träffar jag människor som tror att det går att göra saker på nätet bara för en begränsad vänkrets, tonårstjejer som lägger ut ”sexiga” bilder på nätet trots att de vet hur bilderna används...

Kerstin Olsson, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons