Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen glutamat i köttbullen

/

Annons

Efter tidningsartikeln ”Svårt att få gehör för bättre mat i förskolan” den 26 november i Gefle Dagblad vill vi på Sodexo gärna komma med en rättning samt ge vår syn på saken.

Som stor aktör i måltidsbranschen har Sodexo också stor möjlighet att påverka leverantörerna genom våra inköp. Vi har exempelvis helt slutat köpa den rödlistade fisken enligt WWF:s rekommendationer. Detta påverkar självklart våra leverantörer att köpa mer fisk från hållbara bestånd, men det påverkar även våra konkurrenter som inte vill vara sämre.

När vi inte är nöjda med de produkter vi kan köpa in kan vi i stället välja att ta fram egna. Det har vi gjort gällande våra köttbullar och pannbiffar, som bland annat serveras i förskolorna i Gävle.

Uppgiften i GD den 26 november 2008 var felaktig. Varken köttbullar eller pannbiffar som Sodexo serverar på förskolorna i Gävle innehåller framställd glutamat (smakförstärkare E 621).

Sodexo har själv utvecklat både pannbiffar och köttbullar som varken innehåller gluten, laktos eller soja. Därför kan barn med allergier och intoleranser också äta dem. Konserveringsmedlet som finns i köttbullarna kommer från glukossirap. Syftet med glukossirap är att köttbullen ska få en mörkare färg vilket är gör att köttbullen ser mer aptitlig ut. Men om våra kunder och matgäster vill ha en ljusare köttbulle, kan vi enkelt ta bort den tillsatsen också. Vi på Sodexo är stolta över vår egenutvecklade köttbulle och pannbiff och serverar cirka 100 ton köttbullar och 60 ton pannbiff per år i Sverige.

Vår dialog med våra leverantörer har på senare tid handlat mycket om smakförstärkaren glutamat. Detta ämne förekommer naturligt i kött, fisk och framförallt i skaldjur och går alltså inte helt att utesluta ur maten. Däremot finns framställd glutamat (E 621), som vi jobbar aktivt med att undvika. Vi vill att våra leverantörer ersätter framställd glutamat med andra smaksättare. Exempelvis är nu buljongen vi använder (Knorr från Unilever) helt fri från E 621.

Vi hoppas att vi kan lugna oroliga föräldrar och samtidigt rett ut eventuella missförstånd och felaktigheter. Att äta köttbullar och pannbiff från Sodexo är inte någon fara för barn – tvärt om, de får en ren köttprodukt med så lite tillsatser som möjligt.

Jonas Parkvall

Distriktchef, Sodexo AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons