Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tar ansvar för besluten

Annons

Under måndagen den 12 januari får jag ett brev om varsel. Jag är nämligen anställd i en krisbransch – skolan. Har arbetat i sju år på samma arbetsplats som lärare.

Vi är 54 varslade lärare i Gävle kommun. Att bli varslad är ett hårt slag men ändå något jag kan ha förståelse för. Finns det inget arbete så finns det inget. Men på mötet den 12 januari kryper det sakta fram att vi inte bara är varslade utan mellan perioden 19/1–1/2 riskerar vi att bli placerade var som helst i Gävle kommun.

Vi har 24 timmar på oss att tacka ja till ”erbjudandet” om annan anställning, men säger vi nej förlorar vi vår rätt till återanställning. Flytten till nytt arbete kan ske med så kort varsel som en vecka. Denna situation gäller för hela gruppen av varslade lärare som arbetat i Gävle kommun mellan 1–10 år. Att man dessutom kallar det för ”erbjudande” om annan anställning liknar mer en scen ur Gudfadern där erbjudandet sker under vapenhot.

Frågorna som måste ställas är:

1. Var är respekten för de som är varslade?

2. Varifrån rekryterar man de som ska ta över efter de lärare som måste flytta på sig?

Blir det inte bara ett onödigt bollande av anställda inom kommunen som egentligen ingen tjänar på?

3. En tredjedel av Sv/So lärarna i kommunen är varslade. Tror inte Gävle kommun på en framtida kommunal skola?

4. Varför är det så bråttom? Varför har man inte kommit med informationen i så pass god tid att de varslade lärarna hinner ta reda på fakta och förbereda sig inför mötet med arbetsgivaren? Man undrar om kommunen vill dölja att beslut har fattats på felaktiga grunder eller med bristfälliga underlag.

5. Fattas dessa beslut för att kommunen vill visa sig handlingskraftig i oroliga tider?

6. Var är respekten för de cirka 2 000 barn och föräldrar som riskerar att få byta lärare med bara några dagars varsel.

Slutligen så är jag mycket besviken över att ingen vill kliva fram och ta ansvar för besluten. Representanter från Kantorn skyller på rektorerna på skolorna.

Jag kräver att någon av dessa tjänstemän kan svara på ovanstående frågor. Förslagsvis Jan Jansson som undertecknat beslutet.

Vidare vill jag rikta en direkt fråga till Jens Leidermark: Kan du som representant för ett socialdemokratiskt parti känna dig stolt över Gävle kommuns varselförfarande?

Stora Sätraskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons