Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag blev kränkt av psykiatrin

Annons

Jag är en patient som har sökt hjälp hos psykiatrin. Det som har hänt är att jag har blivit utskälld, kränkt och mästrad av människor som arbetar där.

Jag som så många andra som mår psykiskt dåligt har ofta en tung ryggsäck. Vi känner oss ofta värdelösa och det är förenat med skam att vara drabbad av psykisk ohälsa.

Det jag har blivit utsatt för har gjort att jag känner mig ännu mer värdelös.

Jag har sökt hjälp för att jag ska få den behandling som jag behöver för att må bättre.

Ska jag då bli så illa bemött att det får mig att må sämre?

Det finns de som arbetar inom psykiatrin och som inte alls har den kompetens som behövs.

Ett flertal av dem skulle behöva lära sig är hur man bemöter människor som är i kris, mår dåligt och är mycket sårbara.

Det handlar helt enkelt om att visa medmänsklighet, vara lyhördhet och ha en förmåga att lyssna på oss patienter. Vi som söker hjälp hos psykiatrin har ofta med oss dåliga erfarenheter av människor som inte besitter de här egenskaperna. När vi då möts av samma sorts människor inom vården så blir det förödande för oss.

Jag har tyvärr mött de här människorna och jag har blivit illa bemött.

Jag har då fått rådet att vända mig till chefer inom psykiatrin men då har bemötandet varit ännu sämre. De har öppet visat mig brister på ett respektfullt bemötande.

Hur man kan ha chefer inom vården som inte har förmågan att lyssna, vara lyhörd och visa medmänsklighet är för mig oförklarligt.

Just nu har jag inget större hopp om att jag ska kunna få någon upprättelse, för de som skulle kunna ge mig det håller sig undan. Det här har självklart gjort att mitt förtroende för psykiatrin har minskat oerhört.

Det jag har varit med om är inte bara något som hänt vid ett tillfälle. Det jag har blivit utsatt för har gjort att jag har mått mycket sämre under en längre tid. Jag får nu betala för den behandling jag behöver för det som vården har utsatt mig för. Är det så det ska vara?

Ledsen och besviken patient

SVAR DIREKT:

Jag vill beklaga om du känner dig illa bemött. Ett bra bemötande är en självklarhet för oss eftersom det gör det lättare för oss att förklara och för våra patienter att förstå vilka vårdinsatser vi bedömer är de bästa för patienten.

När vi misslyckas med detta kan vissa patienter uppleva att vi ”inte lyssnar” eller att vi har ett ”dåligt bemötande”. Då har vi misslyckats även om vi har haft patientens bästa för ögonen.

Jag vet inte hur din situation ser ut men jag vill gärna att du kontaktar mig så vi kan prata om dina upplevelser. Du når mig genom växeln på 026-15 40 00.

Stefan Cederqvist

Verksamhetschef, Vuxenpsykiatrin, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons