Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har inte röstat på många år

Annons

Svar till Björn Frankson GD 19/5

 

Jag känner miljöpartister som är ljusår från fullfjädrade yrkespolitiker som Fridolin och andra. Om det är ljusår till de senare, är det också långt till köttgrytorna och det goda livet. Idealister och brinnande i anden göre sig icke besvär.

Jag har inte röstat på många år, skulle aldrig falla mig in att göra det. Det politiska system vi har, oavsett vad vi kallar det i högtidstal och retoriska sammanhang, vilar på statsunderstödda partier och yrkespolitiker som gärna stannar inom politiken livet ut, eller kvitterar ut generösa pensioner så fort de hinner. Konsensus råder mellan partierna, inom dem viner partipiskan. Oavsett vad de kallar sig, sossar eller moderater, vänster eller höger, alla lika goda kålsupare.

Det gör mig förtvivlad inse att systemet inte förmår lösa de allvarliga problem som plågar vårt samhälle och riskerar underminera det: kriminalitet och gängkrig med dödsskjutningar, bristande respekt för polis och ordningsmakt, massinvandring utan efterföljande integration, framtidslöshet och arbetslöshet hos allt fler.

Min hemska misstanke, som jag inte förmår befria mig från, är att politikerna varken kan eller vill lösa dessa problem. Inget händer ju. Men de vill förstås framstå som att de är handlingskraftiga, varför skall vi annars ha dem överhuvudtaget? Men legitimiteten tunnas ut för var dag som går. Färre och färre medborgare låter sig duperas, i Sverige och annorstädes växer förtroendeklyftan mellan politikerna och folket. Liksom politikerföraktet. Inte är det opåkallat.

Frankson nämner Alliansen som tagit över i Gävle. Jag känner enstaka alliansare som jag hyser stort förtroende för. Men inte förväntar jag mig några stordåd av de nya makthavarna. För min del är illusionernas tid förbi vad gäller de så kallade förtroendevalda.

Lasse Ekstrand

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons