Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag inget emot symfonimusik, jag är emot att det finansieras med skattepengar

/
  • I dag är det slutreplik i debatten om symfoniorkestern. Arkivbild

Annons

Svar till Tomas Attorps 27 juni: Först och främst tvingas jag erkänna att jag skriver under pseudonym eftersom jag vid tidigare tillfällen har ifrågasatt symfoniorkestern och då förekom vissa ”otrevligheter” som jag vill bespara mig själv och familjen från att behöva uppleva igen.

När det gäller det faktum att Gävlebon statistiskt sätt har 17 gånger mer symfoniorkester än genomsnittssvensken så förvånar det mig att en akademiker inte förstår så enkel matematik. Gävle är en procent av Sveriges befolkning, Gävle Symfoniorkester är 17 procent av Sveriges symfoniorkestrar. Det vill säga Gävlebon har 17 gånger mer orkester, vilket skulle bevisas.

Självklart ska kultur ha en plats i vårt samhälle och dit räknar jag allt som vi uppskattar för avkoppling och nöje, oavsett om det är jazz eller symfonimusik. Skillnaden är att symfonimusiken kostar oss Gävlebor 44 miljoner om året (plus 16 miljoner från regionen) medan jazzen inte får ett korvöre.

Brynäs och GIF representerar också kulturyttringar och får visst stöd från kommunen, men bara för en mindre del av sina kostnader. Sponsorer, TV-avtal, biljettintäkter, souvenirförsäljning med mera svarar för den allra största delen av intäkterna.

Om Gävle Symfoniorkesters Vänner kan börja jobba häcken av sig för att få in sponsorer i stället för skattekronor så skulle det bli mer jämlikt.

Att blanda in bibeln i argumentationen trodde jag inte hörde hemma i den akademiska världen, men man får kanske omvärdera sin uppfattning. Citat från Attorps insändare: ”När David i Första Samuelsboken i Bibeln spelade harpa, vek den onde anden från kung Saul.”

Oavsett vad Gävle kommun skriver i sitt kulturpolitiska program så finns det inga belägg för att symfoniorkestern skulle locka några större skaror till Gävle. Om Attorps funderar på att flytta om Symfoniorkestern läggs ner så finns det inte särskilt stort utbud på orter att flytta till eftersom det i dagsläget bara finns fem kommunala symfoniorkestrar (Gävle, Norrköping, Malmö, Helsingborg och Göteborg) plus den i huvudstaden som har annan finansiering.

Beträffande Konserthuset så är det byggt och det skulle förmodligen kosta mer att riva än vad det kostade när det byggdes, alltså inte aktuellt. Men Konserthusets ekonomi skulle förbättras utan Symfoniorkestern eftersom den blockerar mer inkomstbringande föreställningar och evenemang.

Som sagt, jag har inget emot symfonimusik, jag är bara emot att hela kostnaden finansieras med skattepengar medan andra musikformer blir utan!

Skattebetalare sedan 1962

Med detta inlägg avslutar vi debatten om symfoniorkestern för den här gången.

Insändarred.

Mer läsning: Helt utan verklighetsförankring

Är symfoniorkestern en helig ko?

Gävle Symfoniorkester gör skillnad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons