Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag släcker - släcker du?

/
  • Hmm, det var inte alla som deltog i Earth Hour för ett år sedan. Bilden togs vid Södermalsmtorg i Gävle.Arkivbild

Annons

Glöm inte Earth Hour i morgon kväll klockan 20.30!

Världsnaturfonden WWF:s stora klimatmanifestation Earth Hour 2010 vill skapa hopp om att vi tillsammans kan agera och hitta klimatlösningar.

Jag kommer därför att släcka ljuset under en timme i morgon kväll under världens största klimatmanifestation. I Sverige släcker bland annat Globen, Stockholms slott, Lunds domkyrka och Bohus fästning. Ikonbyggnader runt om i världen som Eiffeltornet i Paris, Empire State Building i New York och Kristusstatyn i Rio de Janeiro kommer också att släcka.

Vi har nu kunskaper att hejda växthuseffekten och fortsätta arbetet för en ljus framtid. Utmaningarna är stora men många lösningar finns redan. Det är vi människor som ligger bakom klimatförändringarna, och det är vi som behöver omvandla riskerna till möjligheter. Gör vi inte det kan den globala uppvärmningen få katastrofala följder för både människor, djur och natur.

En kall svensk vinter ändrar inte på det. Några av klimatförändringens effekter som vi ser i dag är glaciärsmältning, torka, värmeböljor, stigande havsnivåer och djurarter som dör ut.

Gör det någon skillnad om jag som enskild privatperson är med – och hur mycket mindre el förbrukar jag genom att bara släcka under en timme?

Earth Hour är inte en energisparkampanj utan det är symbolhandlingen som är det viktiga. Klimatförändringarna och framför allt lösningarna måste fortsätta att vara i fokus. Genom att släcka visar jag mitt stöd för klimatet och uppmanar världens makthavare att ta krafttag för att förvandla hot till möjligheter. Efter klimatfiaskot i Köpenhamn blir det ännu viktigare att öka trycket på våra beslutsfattare. Något måste göras!

Klimatförändringarna berör oss alla – och vi är alla en del av lösningen. Att vara med på Earth Hour är enkelt. Släck ljuset och diskutera med familjen och vännerna över en bit god klimatsmart mat. Eller gå in på www.wwf.se och se vad som händer nära dig. Sprid budskapet och uppmana vänner och arbetskamrater att vara med. Ju fler vi är, desto större chans att göra vår röst hörd.

Lasse Gustavsson

generalsekreterare, WWF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons