Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ville ju hyra ut...

Annons

För fyra respektive fem år sedan ville jag hyra ut rum i min villa till studenter. Jag kontaktade Högskolan i Gävle och elevkåren men fick till svar att de inte var intresserade trots att både hyran och läget var bra.

Anledningen var att hade ett avtal med Gavlegårdarna där Gavlegårdarna hade ensamrätt på att få enbart deras lägenheter förmedlade. I gengäld fick högskolan och elevkåren en ekonomisk ersättning motsvarande en halvtidstjänst för den ”bostadsförmedlingen”.

I det här fallet behövdes ingen förmedling. Jag kunde själv sätta upp en lapp på anslagstavlan på skolan. Fick då till svar att den omedelbart skulle plockas ner eftersom anslagstavlan var elevkårens och man hade som sagt ett avtal med Gavlegårdarna.

Jag ville då, och vill i dag, veta hur högskolan i Gävle och elevkåren kunde ta emot ekonomisk ersättning för förmedling av bostäder från enbart Gavlegårdarna. Det gynnade definitivt inte studenterna och är snudd på korruption.

Den situation med bostadsbrist för studenterna som nu uppstått är det Gavlegårdarna som är skyldig till, alltså en kommunal förvaltning, tillsammans med högskolan och elevkåren.

Synnerligen irriterad hyresvärd

Svar direkt: Det är tråkigt att läsa att du inte fått tillräckligt tydlig information. Jag vill gärna inleda med att räta ut oklarheter.

På den tiden förmedlade Gefle studentkår studentbostäder åt flera fastighetsägare, däribland kommunägda Gavlegårdarna. Avtal skrevs mellan kåren och varje fastighetsägare och intäkterna från de olika fastighetsägarna finansierade en del av kårens verksamhet.

I dag förmedlar vi på Gavlegårdarna våra egna studentlägenheter via hemsidan. Andra fastighetsägare gör på samma sätt, genom kontakter eller genom att annonsera på exempelvis Blocket.

Bostadsbristen är beklaglig och jag känner med de studenter som sökt sig till Gävle, men inte hittat något boende. Trots att vi har fler studentlägenheter i dag än för fyra, fem år sedan, så räcker de inte till. Tyvärr ser det ännu värre ut i övriga landet.

För att hjälpa studenterna har Gävle kommun annonserat efter fastighetsägare, sådana som du, som vill hjälpa till.

Vill du hyra ut ett rum i din villa, kan du kontakta Medborgarkontoret på telefon 026-17 81 77.

Katarina Hahr Åström

Chef Kundcentrum, AB Gavlegårdarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons