Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektiva bestraffningar på Göranssonska

/

Annons

När jag gick i nian innebar gymnasiet för mig "frihet som kommer med eget ansvar". Jag började därför på Göranssonska skolan, eftersom här sågs man mer som en kollega än en elev.

Men när vår nya rektor tillträdde började förändringar ske som påminde allt för mycket om de kollektiva bestraffningar som pågick i högstadiet.

Två av de nyaste är mobilförbud och karensdag. Jag sökte fram på SVEA.se att vi elever, faktiskt, har rättigheter. En är att man aldrig får ta våra personliga tillhörigheter om de inte stör lektionen.

Något som har förbisetts helt, nu samlas alla mobiler in i början av varje lektion. Många använder sina mobiler för att faktiskt kunna koncentrera sig genom att t.ex. lyssna på musik, något som nu är omöjligt på alla lektioner som inte kräver dator. Andra använder mobilen för enklare uträkningar på lektioner utanför matten, nu måste du springa och hämta miniräknare, något som stör mer än en mobil någonsin kan.

Karensdag togs i bruk på grund av att vissa i skolan har skolkat. Konsekvenen för dem var sämre betyg, nu är konsekvensen för alla ett avdrag på vår skollön med 50 kronor första sjukdagen. Redan det är fel, en skollön på 600 kronor ska ha avdraget 27 kronor per dag.

Avdrag kan minska skolkning, men det drabbar tjejer med mensvärk. Man blir normalt inte sjuk varje månad, men mens kommer var fjärde vecka, och nu tvekar många tjejer (mer än vanligt) på om de ska stanna hemma.

Med detta ber jag om en demokratisk lösning, vi skulle ju, trots allt, ses som kollegor och inte elever.

Elev på Göranssonska skolan

Läs mer: Svar direkt från rektorn: Vi strävar efter att efterlikna arbetslivet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons