Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnadsreducering för vem?

/

Annons

Sedan halvårsskiftet 2008 så har landstinget effektiviserat sina rutiner för personer som är i behov av hjälpmedel för sitt dagliga bruk, i mitt fall skor.

Jag har olika skostorlek samt behöver påbyggnad av sulan med 1,5 cm då vänster ben är så mycket kortare.

Tidigare har det gått utmärkt att ringa landstinget, få en sko rekvisition hemskickad och gå med den till en vanlig skoaffär och betala för ett par skor bestående av två olika storlekar vilket innebär att det blir ett par över som landstinget tog kostnaden för med en uppskattad snittkostnad på 650 kronor.

Efter inköp skickade jag in skorna till ortopedtekniska för påbyggnad, och jag kunde ha mina skor efter cirka en månad.

Detta handikapp startade då jag vid sex månaders ålder vaccinerades och läkaren stack fel med sprutan, inga utsikter finns för att det ska bli någon förbättring fram till dess jag ligger i träfrack tre meter under markytan.

I dag är rutinerna följande, jag ska boka tid hos läkare på min hälsocentral för att få en remis till ortopedtekniska för utprovning av skor. vilket innebär att jag måste ta

ledigt från jobbet, en läkare resurs ska titta på en patient som status inte har förändrats på de senaste 35 åren, detta skedde 22/8.

Den 19/9 får jag komma till ortopeden för utprovning av skor, ledighet från jobbet krävs, resa till Gävle från Sandviken, parkeringsavgift, besöksavgift.

Utbudet på skor inom landstinget är minst sagt bristfälligt, och måste vara utvalt av halvdöd och blind personal nåväl, ett par hittades och beställdes.

Den 13/10 får jag återkomma till ortopeden för utprovning av de beställda skorna, ledighet från jobbet krävs, resa till Gävle igen, parkeringsavgift, besöksavgift, och slutligen betalning för skor 800 kronor.

Detta har sammanlagt kostat mig 2 080 kronor för att få ett par skor som jag hade valt bort i en skoaffär med ett normalt utbud och två månader har förflutit. Vad har då landstinget tjänat på detta?

Läkare har lagt ned 0,6 timmar, ortopedtekniker 2,4 timmar, landstinget har köpt in ett par skor, total kostnad för detta cirka 2 355 kronor, men sedan har ju landstinget haft lite intäkter från mina besöksavgifter och skor på 1 150 kronor. Jag har inte räknat med administrativa kostnader och kostnader som även fanns tidigare som påbyggnad av skor då de är lika. Troligtvis har dock administrationen ökat för landstingets personal nu med de nya rutinerna då landstinget förutom att arbeta med vård även ska agera skoförsäljare! Som sagt för vem har det blivit effektivare och lägre kostnad? Tacksam för svar.

Ronny Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons