Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttprodukt?

Annons

Jag undrar hur Jonas Parkvall menar när han kallar Sodexos köttbullar för en ”ren köttprodukt med så lite tillsatser som möjligt”. Enligt innehållsdeklarationen innehåller de:

❐ E-450-451. Detta är natrium-, kalium- och kalciumdifosfater vars funktion är stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel. Detta framställs syntetiskt ur fosforsyra.

❐ E-211 natriumbensoat, konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier, syntetiskt framställt, salt av bensoesyra (E 210). Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av till exempel astma anfall och utslag, särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra.

❐ Jästextrakt. Det finns två sorters jästextrakt, båda är smakförstärkare. Den vanligaste, ”Autolyzed yeast”, innehåller stora mängder glutamat, en av dom vanligaste (och sämsta) smakförstärkarna. Det framgår ej av deklarationen på förpackningen vilken av dessa två sorter det är i köttbullen.

❐ Potatisfibrer som binder vatten vilket ger fyllighet och substans.

❐ Glukossirap som forskare bland annat vid Chalmers varnar för då det har dubbelt så stora negativa effekter som vanligt socker.

❐ Sockerkulör E-150 vilket är ett färgämne som ger röd-brun-mörkbrun-svart kulör detta framställs genom upphettning av socker. Detta är det mest använda färgämnet i livsmedel.

❐ Vidare innehåller köttbullen lök, potatisflingor, potatismjöl, animaliska proteiner, salt, kryddor.

❐ Nötkött 62 procent.

Du skriver vidare att om ni inte är nöjda med någon produkt som ni köper kan ni välja att ”ta fram egna” såsom ni gjort med denna köttbulle. Jag undrar om ni är stolta över att detta är den mat som ni serverar våra barn ?

Anne-Louise

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons