Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken bör riktas mot ansvarig arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Johan Berg har det senaste året ägnat mycket av sin vakna tid åt att försvara Arbetsförmedlingen (AF) på landets debattsidor. Systematiskt i såväl riks- som lokalmedia har han valt att attackera moderata företrädare. Det har belysts i ett blogginlägg av samhällsdebattören Rebecca Uvell, skriver Lars Beckman, M.

Annons

Insändare: Arbetsförmedlare: "Det gör ont"

Han är även en idog förespråkare av AF:s interna omorganisation: ”Förnyelseresan”. Detta trots alla skandalrubriker senaste året om flum-kurser, lyx-middagar och coach-skandaler orkestrerat av S närstående konsultföretag ”Gaia Leadership”.

Det är därför obegripligt att Berg inte riktar kritiken för den usla arbetsmiljön där den hör hemma: till ansvariga arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S och ansvarig generaldirektör Mikael Sjöberg. Det är de som ytterst styr verksamheten i Arbetsförmedlingen.

Hela ”Förnyelseresan” – som nu pågått i snart fyra år – skulle ju få ner sjuktalen och stärka förtroendet. I stället har förtroendet minskat och sjuktalen ökat. Samtidigt fortsätter AF att expandera, nu senast genom att anställa tusentals nya förmedlare och ”företagsrådgivare” till begränsad nytta.

Berg pekar på en enorm börda för personalen och svingar vilt med "hawaiisiffror" om antalet arbetslösa per förmedlare. Låt mig vara tydlig: ingen vill förminska svårigheterna i etableringsuppdraget.

Men det jobbar alltså knappt 15 000 personer på AF. Det finns 370 000 inskrivna arbetslösa. Med samma överslagsräkning blir det 25 arbetslösa per förmedlare. Och om Bergs siffror ändå skulle stämma: hur i hela friden prioriterar myndighetsledningen resurstilldelningen i etableringsuppdraget?

Debattören drar slutligen fram vissa resultat från snart tio år gamla upphandlingar som saknade såväl tillräckliga resultatsystem som uppföljning. Jag är i och för sig inte dogmatisk om just upphandlade AF-aktörer: det finns alltjämt stora förbättringspotentialer.

Rätt utformat menar dock även forskningen att upphandlade leverantörer ger goda resultat, inte minst för utrikes födda. Och Berg tycks även missa min viktigaste poäng om att marknaden faktiskt kan ta ett större ansvar genom till exempel bemanningsföretag – utan statlig inblandning.

Jag försöker i min debattartikel att konstruktivt visa på hur ett uppdrag till myndigheten kan förtydligas och ge utrymme för arbetsförmedlare att fokusera på rätt uppgifter. Inte som nu: att jobba med allt mellan himmel och jord.

Det är därför tråkigt att Berg inte bemöter sakliga förslag utan i stället väljer att agera inofficiell valledare för Arbetsförmedlingen, och därmed ytterst Socialdemokraterna.

Efter Moderaternas valvinst i höst är det slutlekt med flummiga coachkurser på AF och förtroendesiffror som snart ligger på noll.

Jag ser framför mig en genomgripande AF-reform där myndigheten läggs ner i nuvarande form. Det kommer vara till gagn för alla: även för myndighetens hårt arbetande medarbetare.

Jag tänker debattera Arbetsförmedlingen med ansvariga S-politiker – och inte med tjänstemän som representerar Arbetsförmedlingens ledning så debatten med Johan Berg är härmed avslutat för min del.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons