Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på operation

/
  • Det tog ett år och tre månader för skribenten att få sina ögon fixade. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Annons

Jag har väntat på åtgärder för utbyte av lins i ett tidigare opererat öga. Linsen jag fick för sju år sedan hade blivit som en plisserad kjol, enligt optiker mycket ovanligt att det uppstår. Bör åtgärdas snarast. På det andra ögat har jag gråstarr.

Den 19/9 2016 återstod 88 dagar av vårdgarantin. Då erbjöds jag tid för besök vid något annat sjukhus, i eller utanför länet. Privatkliniker i Hudiksvall, Bollnäs och Uppsala. Väljer jag inget av alternativen så avsäger jag mig vårdgarantin och hamnar sist i kön.

I information om valmöjligheter i vården står det att jag har möjlighet att välja var jag vill ha min vård utförd, men väljer jag Gävle sjukhus så straffas jag med att vårdgarantin upphör. Står fortfarande kvar på väntelista i Gävle och har nu väntat i 180 dagar.

Den 29/5 2017 kallas jag till ögonmottagningen i Gävle. Efter undersökning får jag veta att i Gävle finns inte rätt utrustning, teknik eller läkare för att klara en veckig lins. Remiss skickas till Akademiska i Uppsala.

Den 14/6 2017 får jag kallelse till ögon på Akademiska för undersökning av båda ögonen den 20/6. Åter på Akademiska den 24/8 för operation och byte av veckig lins. Återbesök på Gävle sjukhus den 7/9. Den 13/12 operation av gråstarr på det andra ögat på Akademiska. Återbesök på Gävle sjukhus den 2 januari i år.

Efter ett år och tre månader är ögonen fixade.

Ingen skugga ska falla över personalen i Gävle och Uppsala. Alla har varit fantastiska, men någonstans måste det vara stora fel när ett sjukhus som Gävles varken har kunskap eller utrustning till detta.

UBF

Svar direkt: Enligt lagen om vårdgaranti måste regionen erbjuda vård hos annan vårdgivare om tid inte kan erbjudas inom 90 dagar.

Region Gävleborg har - likt många andra landsting - avtal med ögonoperationsenheter som utför operationer för grå starr på vårt uppdrag. För högspecialiserad vård har Region Gävleborg avtal med Akademiska sjukhuset i Uppsala.

För fler frågor är du mycket välkommen att höra av dig till mig via 026-15 40 00.

Reidunn Wettermark

verksamhetschef, Ögon, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons