Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss se att Ryssland rustar upp

Annons

Signaturen Neutral undrar vilka provokationer jag menar Ryssland utsätter Sverige för.

Insändare: Vilka provokationer menar du att vi utsätts för?

Debatt: Regeringens naivitet gör Östersjön osäker

Låt oss se att Ryssland rustat upp, angripit andra europeiska länder för att flytta gränser, annekterat Krim också i strid med internationell rätt.

Det är tydligt att de vill förändra den transparenta europeiska säkerhetsstruktur som vi byggt upp efter andra världskriget. Vi välkomnade Ryssland in i våra strukturer, nu söker de utnyttja det till att bryta upp dem.

Det handlar om destabilisering, om att kombinera militära hot med cyberhot och trollkampanjer. Det handlar om att Ryssland kartlägger både civil och militär infrastruktur i Sverige, och att Säpo uppskattar att 30 procent av de ryska diplomaterna i Sverige arbetar med spioneri.

Det vi sett i Östersjön visar idag att vi befinner oss i ett nytt säkerhetspolitiskt läge i vår region. Det handlar om att iskanderrobotar som kan bestyckas med kärnvapen placeras ut i Kaliningrad, om uppenbart flera kränkningar, flyg utan transpondrar mm men det är det stora mönstret vi måste se.

Centerpartiet håller sig inte neutrala när vi och våra grannländer utsätts för hot och påtryckningar. Vi tar ställning för demokrati och alla länders rätt att fatta sina egna beslut utan hot och påtryckningar från andra. Det borde vara självklart för alla.

Nato är inte ett hot mot oss utan vår möjlighet till ökad säkerhet. Vi bygger säkerhet tillsammans med andra, inte ensamma.

Anders W Jonsson, C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons