Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M)amma Mia så dumt, Beckman

/
  • Militär på post i Ådalen 31. Lars Thorsell menar att det finns massor att göra innan man ens börjar tänka tanken att sätta in militär för att hålla ordning.

Annons

Lokala moderata toppnamnet Lars Beckman skriver att han vill kunna sätta in svensk militär i det som ofta beskrivs som utanförskapsområden, i det här specifika fallet Sätra.

Mer läsning: Moderatens förslag: Vill sätta in militär mot ungdomarna som stör i Sätra

För mig är detta ett typexempel på de moderna politikernas fäbless att erbjuda enkla lösningar på komplexa problem. Detta är i sig en reaktion på att delar av den folkliga opinionen vill ha enkla lösningar på dessa problem, enkelt och snabbt ska det vara.

Vi lever förvisso i en tid där glättigheten är norm och det råder en viss historielöshet men att i ett land som Sverige ens överväga att om man hade möjligheten skicka in militär för att tygla sin egen befolkning för att ”skapa trygghet” så skulle man göra det.

Hur tryggt skulle det kännas med militärer på gatorna? Är det lösningen på brottsligheten och otryggheten? Nej, självklart inte, det är snarare en gigantisk politisk ”brain fart”, det är att skjuta mygg med luftvärnskanon. Vi behöver självklart fler poliser och polisens jobb ska polisen göra, inte personer som är tränade för strid.

Ska man på ett någorlunda rimligt sätt öka antalet poliser så bör man helt enkelt börja med att ordna så att arbetsvillkoren är attraktiva nog för rekrytering. Sedan börjar man aktivt rekrytera i närliggande branscher som exempelvis säkerhetsbranscherna, det finns mängder av väktare och liknande som skulle välja polisyrket i en handvändning om det blev möjligt.

Det kan ju också vara så att man ska lägga mer av de polisiära resurser som redan finns på det som verkligen behövs och kanske inte göra fullt så många hastighetskontroller (sätt upp fartkameror vid varenda skola i stället). Poliser ska jobba med det som enbart polisen kan göra, alla jobb som lika gärna hade kunnat göras av en civil ska göras av en civil, frigör resurserna! Skaffa en kompetent ledning för polisen på riksnivå borde också vara prioriterat.

Vårt rättsystem och straffskala skulle också revideras. Borde inte våldtäkt uppvärderas? Ska det verkligen räcka med några år när offret får lida i många fall för alltid? Hur många grova brott ska man kunna begå innan man förlorat rätten att röra sig fritt i samhället?

Ska en dömd pedofil någonsin få vistas i frihet utan övervakning igen? Vi måste ha en straffskala som tydligare överensstämmer med brottets allvarlighet och yrkeskriminella och återfallsförbrytare måste kunna straffas mycket hårdare i dag. Straffrabatten måste bort.

Det finns mängder av saker vi kan göra som skulle ha en omedelbar effekt och detta långt innan vi har ett behov av att rulla in stridsvagnar i Sätra. Så att i stället för att erbjuda rubrikskapande ”brain farts” så kanske, bara kanske våra folkvalda kunde börja i rätt ände i alla fall någon gång.

Så i stället för att stoppa huvudet i sanden när det gäller otrygghet, brottslighet, förstörelsen av LSS, arbetslösheten, sjukvårdskaoset, fallerande psykvård, lärarflykt – vakna snälla ni. Lägg ned det populistiska tramsandet och ta ert uppdrag på större allvar.

Ja mycket ska man höra sägs det, snart är det väl någon stolle som vill legalisera tårgas för att stoppa våldtäkter.

Lars Thorsell

liberal humanist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons