Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanöstern igen och igen...

Annons

På 1950-talet var jag FN-observatör på gränsen mellan Israel och Syrien. Det gav mig goda möjligheter att se den nya staten Israel inifrån och jag var en flitig besökare på kibbutzerna (eller kibbutzim) runt Tiberias. Det jag såg imponerade! Israelerna ”förvaltade sitt pund” mycket väl och jag såg en gålust som skilde sig markant från den litet loja, arabiska livsinställningen. Det som stack i ögonen var ett litet väl självsäkert uppträdande hos ungdomarna. Men det var ju försvarligt och kanske en klok uppfostringsidé med tanke på Israels läge.

På 1970-talet såg vi allt oftare överdrifter i Israels uppträdande mot omvärlden. Nonchalerande av FN:s beslut, ett orimligt våldsamt uppträdande och en begynnande nedvärdering av sina grannar.

Jag höll ut ända till 1990-talet i mitt stöd för den israeliska staten. Vändpunkten kom när israelerna besköt en palestinsk ambulans i Ramallah. Det blev droppen för mig efter allt orimligt våld de demonstrerat i total avsaknad av respekt för internationella regler och lagar. Folkmordet i Gaza är det slutgiltiga beskedet!

Nu måste världssamfundet, EU och USA ta sig samman snabbt och bestraffa Israel innan Iran härjar skjuta kärnladdningar mot Tel Aviv, Haifa, Hadera, Beersheba med fler större orter! Varför ska inte Palestina ha rätt att försvara sig mot sin hänsynslösa och övermäktiga granne! Det ligger nära till hands att Iran åtar sig den uppgiften.

Bosättningarna och muren på palestinskt område måste bort. Den palestinska staten måste (åter-) upprättas och Israel skall betala ett mycket kraftigt ekonomiskt straff till Palestina. En krigsbot på 15–25 procent av Israels BNP borde lära dem!

I Israel har bedrivits en medveten nedsvärtning och styrd hatkampanj mot palestinier. Detta förklarar det stora stödet för folkmordet. En internationell domstol måste klara ut att ett sådant beteende inte är acceptabelt. Landet borde ställas under FN:s förmyndarskap, men det kommer aldrig ske.

Den palestinska staten måste (åter-) upprättas och Israel skall betala ett mycket kraftigt ekonomiskt straff till Palestina.

Per Ribbing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons