Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket är rätt men inte allt

Annons

De senaste årens stora satsningar i Gävle hamn känns helt rätt. Likaså är muddringen av Stenborgskanalen och reningen av markområdet kring Gasklockorna fantastisk. Byggandet av Gävle Sjöstad på Alderholmen känns också som en stor framgång.

Vilka miljöarbeten är då viktigast?

Vi ska naturligtvis fortsätta med reningsarbetena. Vår självklara målsättning måste vara att Gävlekusten och närliggande vatten på sikt blir så rent att de framtida medborgarna kan bada var som helst i vår närmiljö.

På land: En levande kust kräver tillgänglighet för alla och en väl fungerande allemansrätt på all kustnära mark. Sådan mark, även om den inte är privat egendom, har alltid haft en tendens att bli ockuperad av enskilda sommarstugeägare. Vanligt folk får sedan svårt att ströva fritt vid vattnet utan att få känslan att de gör intrång på privat område.

På kustremsorna kring Gävle finns mycket att göra. Det är inte enkelt att ströva fritt på Norrlandet och kustremsan söderut har också många skamfläckar.

På vatten: Gävles aktiva fritidsbåtbestånd har alltid varit mindre båtar som använts för inomskärs fiske, badutflykter, lite segling etcetera. De stora fritidsbåtarna med hemmahamn i Gävle försvinner i regel längre bort under sommarsäsongen. Höga kusten, Öregrund och Stockholms skärgårdar har helt andra naturliga miljöförutsättningar som lockar detta båtfolk.

Gud fader har, av skäl som vi inte vet något om, ej förärat vårt närområde med någon attraktiv sjönatur för sightseeing och det kan vi inte göra någonting åt. Briggen Gerda och andra typer av sightseeingbåtar har därför ingen hållbar framtida roll i Gävles båtliv. Närmiljön lämpar sig helt enkelt inte för den typen av aktiviteter.

Briggen Gerdas framtida roll: I våra farvatten kommer hon inte att kunna göra någon människa glad utan hon blir i flytande skick kring Gävle ett framtida jätteproblem. Ska hon flyta måste det bli någon annanstans än i Gävle.

Varför hon byggdes är fortfarande en gåta.

Med facit i hand kan konstateras att det tidigare arbetsmarknadsprojektet har visat på en mycket ihålig målsättning. Enda glädjeämnet i det sammanhanget var att flera arbetslösa fick utveckla sitt yrkeskunnande inom många områden. Förhoppningsvis kan den kunskapen också användas till annat än att bygga båtar.

Ska hon finnas kvar i Gävle är hennes framtida roll att bli en landbaserad symbol för Gävle som sjöstad, pub/restaurang eller liknande. Mitt förslag är att hon placeras som pub/restaurang i vattnet nedanför högskolan.

Hon får inte kosta pengar som i stället kan gå till utökade brygg- och förtöjningsplatser vid Limön, Engesberg, Bönaviken, Furuvik, deltaområdet vid Testeboåns utlopp etcetera, vilket kommer att behövas när Gävlebornas ökade båtintresse också ger fler familjeutflykter med mindre båtar i vår närmiljö.

Observatör på Brynäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons