Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, #metoo har inte gått till överdrift

/
  • En kampanj som verkligen inte har gått till överdrift, tycker IF Metall.

Annons

Det finns nästan inte en enda arbetsgrupp som inte har skrivit under för att få stopp på sexism och övergrepp. Journalister, skådespelare, musiker, IOGT-NTO, försvarsmakten, byggbranchen och industrin för att nämna några.

Under #inteförhandlingsbart står de svenska facken. Vi säger att det är nog nu. IF Metall vill se en tydlig nolltolerans på sexism och övergrepp. Vi vill skaka hand med arbetsgivaren, att vi ska stå tillsammans och säga nej.

Aldrig ska en person behöva komma ner på en arbetsplats och känna att det finns en risk för att bli sexuellt utsatt, inte av någon. Är det för mycket begärt att vem som helst ska kunna komma till arbetet och känna sig trygg? Eller är det bara rimligt?

Ibland florerar kommentaren ”Det här med #metoo har gått till överdrift. Det har gått för långt.” Och det får oss att vilja skrika rakt ut: Nej! #metoo kan inte gå till överdrift!

När nästan varje arbetsinriktning specificerar sig med en egen hashtag för att sätta stopp för sexism och övergrepp, så är det en tydlig indikation på att det absolut inte kan gå till överdrift.

Tusentals kvinnor skriver under på att man vill ha ett stopp. Hur kan det då ha gått till överdrift? Vi hävdar att om det finns bara en person som hashtaggar #metoo, så har samhället misslyckats med att skapa trygghet till att våga berätta.

Har du tröttnat på hashtaggen? Bra. Hjälp till att skapa en trygg miljö, så att hashtaggen aldrig mer ska behövas.

I den här känslan av att ett stort berg som är oöverstigligt för enskild person, i känslan av att inte kunna förändra så önskar vi i IF Metall se den goda förebilden som kliver fram och tar ansvar.

Vi vill se företaget som har en jämställdhetspolicy, en jämställdhetsplan som inte bara pratar om den, utan fullföljer den fullt ut.

Vi vill se det goda exemplet som andra företag vill följa, precis lika som vi vill att de män som är goda förebilder kliver fram och visar gott exempel att följa.

IF Metall Gävleborg

Verksamhet Jämställdhet och Mångfald

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons