Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni måste visa hur det ser ut

/

Annons

Terry Hartig lyfter den 23/11 fram att Stadsträdgården och Boulognerskogen värderas högt av Gävleborna och att nybyggnaden påverkar upplevelsen av parken. Jag anser därtill att det är viktigt att få en bild av hur utbyggnaden påverkar miljön på andra sidan Gavleån. Det får mig att minnas hur jag förvånades och imponerades av en form av lokal demokrati i Schweiz.

Schweiz är till stora delar mycket kuperat med nyproduktion av byggnader i branta lägen och självfallet väcker detta frågor om byggnadens inverkan på omgivningen.

Lösningen på 1990-talet var krav på att byggherren byggde en kontur av enkelt regelverk som markerade byggnadens volym. Det framgick då tydligt vilken utsikt som försvann och vad som fanns kvar.

Grannar och lokalbefolkningen kunde därefter lämna in synpunkter enligt affischerad information på den blivande byggplatsen.

Vet inte om lagstiftningen har ändrats i Schweiz, men själv har jag föreslagit förfarandet vid olika diskussioner och även använt det vid mindre byggprojekt.

I Schweiz var det byggherren som svarade för konstruktionen av det enkla regelverket och kostnaderna. Det är enligt min mening olyckligt om varken byggherren eller kommunen anser sig inte kunna svara för dessa kostnader i Gävle.

Om så är fallet, så kanske de lokala tidningarna kan starta en insamling för att Gävleborna ska få möjligheter att tycka till om byggplanerna.

Även för politikerna kan det vara en hjälp att få volymerna markerade med enkla träribbor och band.

f.d. Gävlebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons