Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nollning och inspark är olika saker

Annons

Den senaste tidens skriverier sätter myror i huvudet på alla som inte är helt insatta i dessa aktiviteter, det är mycket stora skillnader på dessa företeelser och att blanda ihop benämningarna gör givetvis att den ena dras ner i smutsen av den andra.

Gymnasieinsparken är en form av invigningsrit i början på gymnasieutbildningar, den planeras och utförs av ungdomar i 16-18-årsåldern. Aktiviteterna är ofta kränkande och pennalistiska och är förbjudna på många lärosäten. Det är denna form av invigning som skett på Lundsberg och som är oacceptabel i allas ögon.

Högskolenollning är en introduktion och en kickoff inför högskolestudier. Namnet nollning kommer av att de nya studenterna har noll högskolepoäng men efter en vecka är de ettor och är introducerade till staden, högskolan, kåren, studentföreningarna, studenterna och allt däremellan.

Nollningen planeras och utförs av myndiga studenter och meningen är även att locka nya studenter till styrelseposter i föreningarna, det är ganska självklart att ingen söker till styrelsen om mobbning skulle vara syftet.

Nollningen är alltid frivillig och alla är välkomna i föreningarna även om man inte deltar under nollningen.

Så jag vill att alla läsare och alla på tidningarnas redaktioner att befatta sig med korrekt begrepp i dessa sammanhang i fortsättningen.

Maria Löfman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons