Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oavsett vad man drabbas av behöver man stöd

Annons

Jag har haft förmånen att se pjäsen ”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen” som bygger på ett flertal människors liv. Deras gemensamma nämnare är just ekonomiska skulder, men när man skrapar på ytan så har de även skammen gemensam. Underbar pjäs med underbart modiga människor!

Den väcker tankar och känslor för oss som vågar vara öppna för det. Frågor kommer upp i mig efter att sett flera människors livsöden, olika liv som ändå slutat på samma sätt. Skuld. Penningskulder, skulder gentemot sina barn, sina arbetskamrater, sina vänner och sina föräldrar.

Listan kan göras hur lång som helst och inte att förglömma skulden mot sig själv.

Ska det vara så att man sumpar sin chans om man drabbas av kriser av olika slag?

Alla kan inte plocka upp sig själva, var finns skyddsnäten? Är det verkligen rättvist att barn ska leva i fattigdom för att deras föräldrar någonstans efter vägen tappat orken och tron på sig själva?

Det är svårt att hitta kraften till förändring då självkänslan slagits i botten. Vems ansvar är det att hjälpa? Är det enbart upp till var och en? Oavsett vad man drabbats av i livet så behöver man andra människor och har man hamnat i skuld som i sin tur leder till skam är det lätt att bli förlamad och säkerligen svårt att be om hjälp.

Har man bett om hjälp om och om igen och blivit nekad då är det inte konstigt att man ger upp.

Personligt ansvar, ja det är jättebra och alla vill nog ta ansvar men alla kan inte det i alla lägen i livet. Är det inte då man vill leva i ett samhällsklimat som hjälper människor att lyfta igen? Alla skulle tjäna på det, främst barnen.

Det finns hopp ändå, för jag vet att det går att förändra sitt liv. Jag har jobbat mig från botten och uppåt, genom utbildning som ledde till arbete.

Men jag har inte gjort det själv, jag har haft människor omkring mig som trott på mig. Mitt arbete har lönat sig och jag har fått igenom en skuldsanering som jag är oerhört tacksam över. Vad är viktigt för dig?

Lyckad trots allt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons