Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om det ska bli någon ordning måste alla visa hänsyn

/
  • Vi måste alla visa hänsyn i trafiken, skriver Catarina Meurling.

Annons

Den 14/10 har Lars Engberg en debattartikel i GD där han vill se att fler människor som ser ska visa särskild hänsyn till den som inte ser eller ser begränsat och som använder vit käpp.

Debatt: Den vita käppen innebär "Visa hänsyn!"

Hänsyn, det måste vi alla visa i trafiken om det ska bli någon ordning. Vi kan inte bara ha de som ger och de som får. Den som ser begränsat kan till exempel mycket väl hålla upp en dörr för den som kommer gående eller gå åt sidan då en barnvagn eller rullator hörs komma rullande.

Det viktigaste för oss synskadade som använder vit käpp borde vara att sprida kunskap om den, hur den används och vad den eventuellt kan ha för begränsningar. Det låter inte otroligt att det bara är 70 procent i Sverige som vet vad den vita käppen betyder.

Min upplevelse är att äldre människor känner till den bättre än yngre, som allt oftare visar en viss rädsla då de möter den. Många gånger kan de säga till sina barn att "Akta dig" då de möter en som har vit käpp och då är det lätt att tro att det är något farligt. Förklara i stället för ditt barn varför det ska gå åt sidan så blir det inte heller så komplicerat.

30 procent av de synskadade i Sverige vågar inte gå ut på egen hand. Trafikmiljön har blivit tuffare, bland annat genom ett förväntat högre tempo, men jag saknar uppmuntran från anhöriga och de som arbetar med habilitering och rehabilitering att visa på möjligheterna som finns att som synskadad röra sig utomhus.

Om vi blir fler ute i trafiken som använder vit käpp så blir det inte heller så främmande för den seende omgivningen. Det är också både skönt och hälsosamt att röra sig och bra att inte alltid vara beroende av en medmänniska.

Om vi visar varandra hänsyn i trafiken är jag övertygad om att vi kommer väldigt långt men ska vi visa utvalda grupper särskild hänsyn då kan fler missförstånd än nödvändigt uppstå.

Catarina Meurling

användare av den vita käppen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons