Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvist för reumatiker

/
  • Speciellt unga reumatiker borde oftare få åka på klimatresor för sin reumatism.

Annons

Teamet som bestämmer vilka som ska åka på klimatvård verkar inte ha en aning om vilka patienter med reumatisk sjukdom som har behov av att åka på klimatvård. Låt läkarna på reumatologen på Gävle sjukhus avgöra detta som känner oss patienter och vet vilka som mår bra av klimatvård och behöver åka.

Ni borde skicka patienter som kan tillgodogöra sig träning och som blir bättre av det. Det är vansinnigt att det även görs skillnad på om man bor i Gästrikland eller Hälsingland om man får åka eller inte.

Hälsingland skickar fler patienter än Gävle på klimatvård och så har det varit i flera år är det inte samma landsting? Och slopa regeln att det måste gå 24 månader innan man kan söka igen.

Det finns patienter som är i behov av att åka på klimatvård varje år för att klara av att arbeta och studera och inte vara sjukskrivna.

Ni borde även satsa på oss yngre patienter som har hela livet framför oss och ska orka arbeta trots sjukdom. Fyra veckors klimatvård kan göra en enorm skillnad, så man orkar fullfölja sina studier.

Det är positivt att kunna träna i ett varmare klimat utan att ha ont, ledvärk och inflammationer. Man träffar andra med samma livssituation och kan utbyta erfarenheter. Att kunna koppla av helt från studier och vardagen hemma är positiva effekter. Och kunna känna att det finns andra barn och ungdomar som är i samma situation som man själv är i.

Det är inte lätt att vara ung och ha en kronisk sjukdom som ledgångsreumatism.

Många tänker att det är gamlingar som är pensionärer och sitter i rullstol som har denna sjukdom men det finns många unga patienter som är 18–25 år som har den här sjukdomen som kämpar på varje dag och mår bra av klimatvård som förebygger att lederna inte blir förstörda och värker sönder.

Ung reumatiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons