Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordet som har tagit över

/

Annons

Man hör dem mer och mer och man hör dem inte bara från ordfattiga vuxna eller osnutna ungdomar. Förr hörde man något enstaka och då kunde det passa in. Nu hör man den kvinnliga friidrottsstjärnan, den firade manliga skådespelaren, den lysande programledaren i radio och tv, författaren och många, många fler använda dem titt som tätt – skitorden – ord, som inte borde komma ur munnen.

Förr kunde man komma till bilverkstaden med bilen och få höra att det var ”skit i förgasaren”. Man kunde på sin höjd också vara en skitstövel.

Nu svämmar det över av skitord. Man får höra eller läsa i medierna eller i dialogen att det var skitkul eller skitskönt att vinna loppet eller matchen, att man blev skitskraj eller att nu skiter vi i det. Någon kan vara skitsnygg eller skitsur, vara skyldig en skitsumma, få höra skitsnack eller bli irriterad över en skitsak. Vidare kan man sitta mitt i skiten eller till och med skrämma skiten ur någon.

Tänk efter – skitsnygg – hur snygg är man då? En skitsumma – hur ser en sådan ut? Hur är man beskaffad för att vara skitförbannad eller när man ”kastar skit” på andra? När man ”skiter i det” eller sitter mitt i skiten – gör man det i verkligheten då? Skitkul – hur kul är det och när man ätit något skitgott, vad har man då stoppat i sig?

Från ministernivå har vi i dagarna fått veta att vi ”på ren svenska har ett par riktiga skitår” framför oss.

Har skitorden kommit för att stanna eller finns det hopp om lavemang?

TSg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons