Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna har på något sätt gått upp i rök

/
  • De många lösningarna på detta problem handlar om cirkulationen av papperspengar, vilket skapat ännu fler olyckliga, skriver Sven-Erik Hemlin bland annat.

Annons

Den tekniska utveckling vi sett nästan explodera, får mig att tänka Douglas Adams bok "Liftarens Guide till Galaxen" och beskrivningen av vår obetydliga blågröna planet, så osannolikt primitiv att till och med digitalur anses vara någonting att komma med. En planet där invånarna lever olyckliga större delen av sin tid. De många lösningarna på detta problem handlar om cirkulationen av papperspengar, vilket skapat ännu fler olyckliga.

I berättelsen kom en flicka äntligen på varför allting blev fel hela tiden och visste plötsligt hur planeten skulle bli ett fint och bra ställe att leva på. Innan hon hann till telefonen och berätta för någon, inträffade en dum och fruktansvärd katastrof och idén gick för alltid förlorad.

Det som beskrevs i boken stämmer på ett skrämmande sätt in på vår nuvarande situation. Sittande regering hade räknat ut hur alla invånare skulle bli lyckliga, bara den fick regera på sin budget. Men så drabbade katastrofen landet och verkligheten grinade regeringen i ansiktet.

Fortfarande är papperspengar det viktigaste, den ekonomiska tillväxten och skapandet av nya jobb ska lösa alla problem. Ja, plus lite lån, nya skatter och omfördelning av befintliga pengar, vilket hör till, när inte invånarnas inbetalade pengar räcker till.

Av erfarenhet vet vi att ekonomisk tillväxt inte gjort vårt samhälle bättre tidigare, pengarna har på något underligt sätt gått upp i rök. Vad värre är, det har nu tillkommit en växande skara av nya invånare och mitt i allt detta har alldeles för många blivit sjuka. En mystisk farsot som kallas psykisk ohälsa. Ja, hälsosam är den definitivt inte för de människor som drabbas.

Hur ska regeringen bete sig när tidigare sjuka till och med blivit sjukare och olyckligare? I det här fallet skulle papperspengar hjälpa, men se det finns det inte utrymme för. Man har till och med hört politiker säga att så sjuka är inte folk att de inte kan arbeta, för om det blir för många som inte arbetar, går det åt helsike.

Vad det är som kan gå åt helsike är lite diffust, folk betalar ju in pengar för att vara skyddade om de blir arbetslösa eller sjuka. Så vad är problemet?

Vår regering lägger ut massvis med pengar på miljön och utrotningshotade rovdjur, men det som håller det hela igång är invånarnas skattepengar. Ska inte en regering i första hand ta hand om invånarna och se till att de har det bra? Om inte, varför har vi då så kallade förtroendevalda som ska företräda sina väljare?

Kanske finns ingen annan lösning än att vår planet förintas, innan människorna på jorden förstör hela Universum. Det kan vara så, att det är vad en högre intelligens någonstans därute i rymden insett börjar bli absolut nödvändigt. Att de naturkatastrofer som inträffar är en varningssignal, att människan ska sluta lägga sig i det den inte vet någonting om.

Men kanske en räddning ändå finns för mänskligheten, om vi tar hjälp av de intelligenta maskinerna. Människan som i övermod trott sig vara intelligentast på jorden, har visat sig inte alls kunna mäta sig med de intelligenta maskinerna som skapats och fortsätter att utvecklas. Varför ska då människor bestämma över andra människors liv och öden?

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons